Sää- ja kelihuomioita


7.1.2018 Vesikelien jälkeen vihdoin saatiin pikkupakkasta ja aurinkokin pilkahti tänään pilvien lomasta. Mittari näyttää -6,4 astetta. Saimaa on suurimmalta osin vielä ilman jäätä, saa nähdä tuleeko tilanteeseen muutos, sillä pakkasta on luvattu koko ensi viikoksi.

12.12.2017 Aamu valkenee tuulisena ja lunta alkaa hiljalleen satelemaan. Sääennusteet lupaavat tälle päivälle runsasta lumisadetta. Pakkasta -2,7 astetta.

28.11.2017 Välillä sataa vettä ja välillä lunta. Kovin on ollut myös tuulista viime aikoina. Lämpötila seilaa +2 ja -2 väliä.

1.10.2017 Ensilumen häivä on satanut Hurissaloon. Sää on tänään ollut kovin tuulinen, mutta aurinkoisen kaunis. Mittari näyttää -1,2 astetta. Ilmassa on talven tuntua :)

12.9.2017 Pitkään ei auringon paisteesta saatu nauttia. Aamu valkeni pilvisenä ja sateeltakaan tuskin tänään vältytään. Lämpötila +10,9 astetta.

11.9.2017 Syys-sää on mitä kaunein. Aurinko paistaa ja mittari näyttää +18,6 astetta. Viime viikko olikin varsin sateinen, joten nyt kannattaa lähteä keräilemään sieniä :)

27.8.2017 Kaunis syksyisen kuulakas sunnuntai. Lämpötila ulkona +9,7 astetta. Pivistä, joten sateen mahdollisuus. Syksy tekee tuloaa.

23.6.2017 Juhannus -aaton sää vaikuttaa varsin viileältä, mittari näyttää +8,9 astetta. Taivas on pilvinen ja sateeltakaan ei saateta välttyä. Aurinko pilkistää ajoittain pilvien takaa.

26.5.2017 Luonto jo vihertää, koivuissa on pienet lehdet ja lämmintä +15 astetta. Hieman tuulee ja on pilvistä.

3.5.2017 Aurinko paistaa ja linnut laulaa. Yö on ollut kylmä, varmasti hieman pakkasen puolella. Aamulla mittari näytti +1,3 astetta. Maassa ei ole enää lunta ja jäät järvistä hupenevat päivä päivältä. Kesää odotellessa :)

8.4.2017 Kevät tekee tuloaan. Aurinko paistaa ja ulkolämpömittari näyttää -1,5 astetta. Lunta on vielä hitusen maassa.

28.10. Talven ensilumi satoi tiistaina, mutta nyt perjantaina maa on jälleen paljaana. Pitkän kuivan kauden jälkeen s

ateinen viikko. Tänään lämmintä +8, mutta muuten on ollut yleisesti vain muutama lämpöaste. Takana on harvinaisen kuiva lokakuu.

24.8. Mennyt kuukausi on säiden osalta ollut hyvin vaihteleva. Sadetta on tullut epäsäännöllisen säännöllisesti. Toki aurinkoisia ja melko lämpimiäkin hetkiä on sekaan mahtunut. Nyt näyttäisi olevan toistaiseksi viimeinen lämmin viikko menossa. Kaiken kaikkiaan mennyt kesä ei ollut hirvittävän lämmin, mutta hyvä kesä kuitenkin.

29.7. Maanantaista torstaihin oli kunnon hellejakso. Lämpötila käväisi parina päivänä hetkellisesti yli +27 asteen. Tämä on tietysti ihan epävirallinen mittaustulos, koskapa Puumalassa lämptila jäi virallisesti alle +27. Torstai-iltana alkoi sataa ja kovin tuhnuiselta ilma näyttää nytkin. Lämmintä +16.7 kun kello on 11. Sade kyllä on jo ihan hyväksi ja raikastuipahan ilmakin samalla.

24.7. Vaihteleva sää pilvisyyden osalta jatkuu. Enimmäkseen on ollut pilvisiä päiviä, mutta loppuviikkoa kohti sää on tuntuvasti lämmennyt ja tyynytnyt. Tuntuu kostean hikevältä. lämpötila + 20 asteen vaiheilla.

17.7. Vaihtelevaa. Välillä paistaa ja välillä sataa. Auringon paistaessa on oikein lämmintä, mutta pilviverhon ollessa paksu tuntuu melko kolealta, varsinkin kun tuuli on kohtalaisen kovaa.

14.7. Viimeisen päivityksen jälkeen onkin sitten satanut aikalailla. Mansikkasato on siitä kärsinyt, mutta sienisato taas tykkää... Kaikenkaikkiaan säätila on ollut hyvin vaihtelevaa, samoin lämpötila. Sadekuuroja on tullut tasaiseen tahtiin. Juur nyt on puolipilvinen ja kohtalaisen lämmin, mutta kostea sää. Lämmintä +21.5 astetta.

4.7. Lämpimän ja helteisen viikon jälkeen sateista säätä on luvassa muutamia päiviä. Sadetta voi tulla koko viikon. Eilisten hellelukemien jälkeen lämpömittari näyttää +10.8. Ukkonen jäi näillä seuduin melkoisen vähäiseksi.

30.6. Kesäinen sää hellii meitä. Pieniä sateitakin on tullut. Lämmintä parinkymmenen asteen paremmalla puolella.Tiistaina toki tuli vähän enemmänkin. Mansikkasato kypsyy hurjaa vauhtia ja mustikatkin alkaa pikkuhiljaa olla kerättävissä.

27.6. Juhannus oli Suomessa poikkeuksellisesti lämmin, ainakin jos vertaa edelliseen.

19.6. Loppuviikosta Suomea koitteli poikkeuksellinen kesämyrsky. Varsinkin lauantai oli tuulinen ja sateinen. Sähkötkin katkeili välillä. Torstaista sunnuntaihin mennessä sadetta tuli yhteensä n. 20 mm tavallisen sademittarin mukaan. Alkuviikosta oli puolestaan melko lämmintä ja tuulista.

9.6. Viikon alku oli todella kylmä. päivisin lämmintä oli vaivaiset 10 astetta ja kylmimpänä yönä lämpötila laski +2.2.asti. Tiistaina taas puolestaan oli lämmintä melkein +20. Keskiviikkona satoi puolipäivää, mutta illemmalla sää selkeni. Nyt torstaiaamuna tuulee navakasti, mutta paljon toitotettu kesämyrsky taitaa jäädä vain kovaksi tuuleksi täällä Etelä-Savossa. Onneksi. Viikonlopuksi on ennustettu vaihtelevaa säätä eikä kovin lämmintäkään taida olla.

4.6. Eilen oli kesän ensimmäinen ukkonen illansuussa. Raikastava sade tulikin jo tarpeeseen. Samalla sää viileni hurjasti. Eilen oli hellettä, mutta nyt lauantai-aamuna tuulee pohjoisesta ja lämmintä on vain vähän toistakymmentä astetta.

30.5. Vaihteeksi taas lämmintä ja aurinkoista. Viikonloppu oli kuitenkin pilvinen ja jokseenkin kolea. Sunnuntai-illasta alkoi lämmetä. Tämä toukokuu on ollut tilastollisestikin poikkeuksellisen lämmin. Pihanurmikkoakin on saanut leikata jo kolmesti tähän mennessä.

27.5. Keskiviikkoisen lämpöaallon jälkeen sää muuttui toistakymmentä astetta viileämmäksi. Keskiviikkoiltana puoli kymmeneltä oli vielä 20 astetta lämmintä. Torstaina satoi koko päivän ja nytkin on pilvistä. Lämpöä +11. Mutta viikonvaihteessa taas lämpenee!

24.5. Lämmintä +22.5 ja heikkotuulista. Nyt alkaa jo syreenitkin kukkia. Ihan huimaa tämä kevään eteneminen kesäksi. Viljapellotkin on oraalla. Lauantainen sade ei kyllä paljon kastellut, siispä vesisade alkaisi olla aika toivottua...ja sitten taas paistetta.

21.5. Raikastava tihkumainen sade alkoi aamuyöstä. Voisi sanoa, että onneksi, sillä maa kaipaakin jo vettä. Säätiedotus lupaa vettä koko päiväksi, iltapaivällä pitäisi tulla ihan reippaasti. Lämpötila on noin+12 astetta. Omenapuissa on jo kukat eli kevät on parisenviikkoa etuajassa. Mustikassa on hurjasti kukkia eli luvassa on mustikkakesä.
Menneen talven aikana tuhoutui paljon perennoja ja varsinkin ruusuja. Kuulemani mukaan joiltakin kotipuutarhureilta tuhoutui pakkasen takia kaikki viimekesänä istutetut kasvit.

16.5. Kevät on edennyt hurjasti. Marjapensaat ja mustikka kukkii, samoin tuomikin on jo kukassa. Raparperistä on ensimmäinen piirakka tehty. Kevättyöt on joillakin viljelijöillä jo tehty. Omenapuissakin on jo reilunkokoiset kukkanuput.

12.5. Tiistaina oli lämmintä parhaimmillaan +23 astetta ja eilen samaan aikaan vaivaiset +10. Pohjoisenpuoleinen tuuli vesikuurojen kera palautti säätilan "normaaliksi" toukokuun ilmaksi. Viimeyönä oli kylmää ja hirmuinen sumu. Nyt on taas pilvetöntä ja heikkotuulista.

9.5. Takana on poikkeuksellisen kaunis ja lämmin viikko. Viikonlopun aikana lämpötila käväisi päivittäin yli +20 asteen lukemissa. Lauantaina iltapäivällä mittari näytti +21.6. Kuivan ja lämpimän säätilan johdosta tulipalon vaara maastossa on todella suuri. Luonto viheriöi ja käki kukkuu.

3.5. Lämpimiä ja aurinkoisia päiviä. Lämmintä +17.3. Ekat pääskyset on tulleet.

28.4. Toissayön ja eilisen aikana satoi niin, että jo kaikki kuopat oli täynnä vettä. Rantasipikin kuvitteli varmaan, että on syntynyt uusi lammikko, koskapa se peiputti pyrstöään tuossa pihan alareunassa.

26.4. Vesisadetta ja idänpuoleista tuulta. Lämpötila +8,5.

18.4. No lauantaina sitten täällä mäellä oli parhaimmillaan +13.6 astetta lämmintä. Todella kaunis kevätpäivä. Eilenkin oli vielä lämmintä ja poutaista, mutta illansuussa alkoi kuurottainen vesisade, joka jatkui aamuun asti. Lämpömittari näyttää noin +5 astetta.
Kohtapuolin varmaan kaikki muuttolinnut on tulleet, ainakin kiurut ja västäräkit sekä kuovit on äännelleet monena päivänä. Pääskysiä odotellen...

15.4. Vaihteeksi on kylmää. Parina yönä on ollut pakkasta ja tuuli käy pohjoisen puolelta. Jäät on kuitenkin olleet heikkoja jo jonkin aikaa ja viikonlopuksi luvattu sade sulattaa niitä lisää. Lumetkin suli nopeasti ja sulamisvedet haihtui yllättävän nopeasti.

5.4. Viikonvaihde oli aurinkoinen ja lämmin, joskin lauantaina tuuli oli kylmää. Maanantaina myöskin kaunis päivä, mutta tänään pilvistä. Lämmintä vajaa +8. Parina yönä on ollut pakkasta, joten vesilammikot on aika hyvin kuivahtaneet. Huomiseksi on luvattu sateita ja yli kymmenen asteen lämpötilaa.

30.3. Vielä yksi tosi lämmin päivä. Lämmintä oli eilen ja tänään parhaimmillaan +9 astetta.
Kottaraiset olikin mustarastaita.

29.3. Pääsiäispäivinä oli keväisen lämmintä ja niinpä lumipeite on sulanut vauhdilla. Päivä pois kotoa ja pihanurmikkoa oli paljastunut ja krookukset työnsi lehtiään maanpinnalle.
Nyt aamulla näin ensimmäisen töyhtöhyyppäpariskunnan, epävarmempi havainto oli myös kottaraisista.

24.3. Takana aurinkoisia päiviä. Öisin on ollu pakkasta kymmenkunta astetta ja päivisinkin muutama aste. Tänään kiirastorstaina on pilvinen päivä ja lämpötila nollan vaiheilla.

20.3. Upea ulkoilupäivä. Kunnon hankikeli suorastaan pakottaa lenkkeilemään. Tosin hyinen pohjoistuuli vähän kiusaa.

16.3. Aurinko paistaa ja lämmintä on 7,6 astetta!

15.3. Maaliskuu on ollut tähänasti melko lauha. Lumisateita on puolestaan saatu kiitettävästi. Viikko 10 oli kohtalaisen aurinkoinen, varsinkin viikonloppuna saatiin nauttia kauniista kevättalvisesta ilmasta.

28.2. Menneen viikon aikana lumipeite on kasvanut reilusti. Tänäänkin aamupäivällä oli pari tosi sakeaa lumikuuroa. Lämpötila sahasi nollan molemminpuolin. Tosin toissayönä oli pakkasta kymmenkunta astetta. Nyt sunnuntai iltapäivällä aurinkokin paistoi ja oli kiva havaita, että se paistaa jo aika korkealta.
Helmikuu oli tosiaankin melko lauha ja sateinen. Jäällä on lumikerroksen alla vettä eli siis sohjoa.

14.2. Loppuviikko oli myöskin lauhaa, joskin lumi/räntäsateista. Parastaikaa sataa märkää lunta.
Lämpötila on nollan paikkeilla.

10.2. Niin, lauhaa on. Vettä on joka paikassa ja taivaalta tulee lisää. Lämpötila on sunnuntaista asti ollut plussalla. Nytkin + 2.6. Ulkoileminen on ollut haasteellista liukkaiden kulkuväylien takia. Toki monin paikoin maa on jo paljaana.

30.1 Mennyt viikko on sitten ollut lauhaa. Vuoroin vettä ja räntää, joten lumet on saanu kyytiä ja tiet ynnä muut kulkureitit ollu liukkaita. Nyt lämmintä +2.6. Ojissa alkaa vesi nousta. Pitkän ennusteen mukaan helmikuusta pitäisi tulla keskimääräistä lauhempi.

20.1 Kireät pakkaset jatkuu...yli -30 asteen lukemia on mitattu harvase aamu. Maisema on todella kaunis.

16.1. Pakkanen alkoi uudelleen kiristyä lumentulon jälkeen, aamulla mittari näytti -23, eilen illalla-24. Lunta kertyi ehkä kymmenisen senttiä parin päivän aikana.

12.1. Pakkasta -9.9, tuulee kovasti, mutta just nyt ei sada lunta, vaikka sääennuste niin väittää.

7.1. Kipakka pakkaskeli. Viime päivät pakkanen jatkoi kiristymistään ja mittari näytti tänäaamulla -29.4, eikä päivällä ollut kuin muutama aste vähemmän. Luoteenpuoleinen viima on kohtalaisen ikävän tuntuista...

4.1.2016 Tavanomainen talvi alkoi vuodenvaihteen jälkeen. Pakkasta on toistakymmentä- n.-14 astetta ja luntakin on hiukan ja lisää hipsuttelee. Hiihtämää ei kyllä vielä pääse. Kohtalaista itätuulta.

31.12. Joulu vietettiin poikkeuksellisen lämpimässä säässä, eikä vieläkään ole kovin kylmää. Tosin pakkasta on ollut koko alkuviikko ja vuoden 2016 alusta pakkasen pitäisi kiristyä yli kymmenen asteen. Lammet ja järvet on jo jään peitossa, mutta Saimaa on vielä sula-lahtia lukuunottamatta.

20.12 Tässä viikolla oli jo hiukan kylmempää. Torstaiaamuna oli pakkasta -8.5. Lienee ollut tamän alkutalven kylmin yöseutu. Luntakin satoi, mutta eilen suli jo pois. Ja nyt sunnuntai-iltana kello 20.35 lämpömittari näyttää +8.9!! Vois varmaan laulella, että " No onkos tullut kesä nyt talven keskelle"....

15.12 Pikkuisen pakkasta ja kuivaa. Eilen tihuutti lunta ihan hiukkasen.

7.12 Eilen oli lämmintä +8 astetta.

5.12 Talvesta ei ole tietoakaan ja tuleva viikkokaan ei suuria muutoksia lupaile. Kovin tuulista ja sateista on pidellyt. Viimeyönä tuuli tuiversi ja sade piiskasi ikkunapelteihin. Huomiseksikin on luvassa myrskyä ja sadetta. Ja taitaapa sitä olla luvassa ensiviikollekin. Kovin on kummalliseksi muuttunut säätila.

28.11 Ensimmäinen talvi tuli viimeviikonloppuna ja meni lopullisesti eilen. Pakkasta oli enimmillään reilu-4. Tänään aamulla oli lämmintä +7.1 ja nyt illallakin n.+4. Tuulee lujaa ja vähän tihuuttaa vettä.

16.11 Lauantai-iltana satoi ensimmäisen kerran räntää. Ilma on koleahkoa, mutta tuuli on vielä "lämpimällä" puolella. Lämpötila hiukan plussalla.

11.11 Tihkusateista ja marraskuisen harmaata. Lämmintä +3.3.

5.11. Marraskuu alkoi poikkeuksellisen lämpimänä, lämpömittarissa on ollut n. +10 asteen lukemia. Saattaapi olla ylikin joissakin paikoin, mutta todella hienoja päiviä on pidellyt. Ja sateettomia.
Kuivasta kaudesta johtuen Saimaan pinta jatkaa laskuaan.

29.10 Lokakuu oli poikkeuksellisen sateeton ja pääosin myös lämmin. Vain muutamia pakkasöitä ja koleita päiviä on ollut. Tiistaina tosin tuuli reippaasti pohjoisesta ja eilenkin oli kovin koleaa. Pari pakkasyötä takana.

16.10 Yäpakkaset on toistaisksi ohi. Koko viikon on ollut lämmintä ja jokseenkin aurinkoistakin. Torstaina oli pilvistä, mutta siis lämmintä. Sateita ei ole ollut, joten Saimaan pintakin on päässyt laskemaan.

7.10 Nyt on sitten keskimääräistä kylmempää!! Yöllä pakkasta ja päivälläkin vain muutama lämpöaste. Pohjoistuuli saa ilman tuntumaan vieläkin kylmemmältä. Positiivista on auringonpaiste.

29.9. Alkusyksy on ollut tähänasti keskimääräistä lämpimämpi. Välillä sataa ja välillä paistaa. Aurinkoisina päivinä on ihan mukavan lämmintä. Aamut on koleita ja kosteita, niinkuin syksyyn kuuluukin.

13.9 Tosi kauniita ja poikkeuksellisen lämpimiä päiviä, mutta yöt on jo viileitä ja aamuisin usvaa. Päivisin liki +20 astetta.

8.9. Syksyiseksi on sää muuttunut. Lähes joka päivä on kuurotellut ja lämpötilakin on ollut alle +15. Tällähetkellä tuulee pohjoisesta.

31.8. Perjantaina satoi koko päivän. Lauantai ja sunnuntai puolipilvistä ja lämmintä. Sunnuntai-iltana satoi hetken aika ravakasti, mutta nyt maanantaina on taas kaunis, aurinkoinen ja lämmin päivä. Nautitaan vielä tänaan ja huomenna, sitten sää muuttunee taas epävakaiseksi ja viileämmäksi.

26.8. Elokuu on ollut helteisen lämmin ja sateeton. Luvassa vielä tänään ja huomenna +20 asteen lämpötilaa, mutta epävakaiseen suuntaan ollaan menossa. Sade ei olekaan pahitteeksi, koska maasto on järkyttävän kuiva.

17.8. Loppuviikko oli kohtalaisen lämmintä ja aurinkoista, samanlaista ilmaa on luvassa koko viikoksi.

10.8. Mukavan kesäistä +23.

5.8. Säätila on viimepäivinä ollut sellainen, kuin kesällä kuuluisikin olla. Aurinkoista ja vaihteeksi sateetonta. Lämpötila mukavasti +20 paremmalla puolella.

17.7. Poikkeuksellisen viileä ja epävakainen heinäkuu.

10.7. Pari aurinkoista ja sateetonta puolipilvistä päivää. Keskiviikon ja torstain välisenä yönä oli kohtalainen ukonilma ja hetkellinen kaatosade. Päivälämpötila +20 hujakoilla.

6.7. Aurinkoisia ja kauniita päiviä, joskin eilen ja tänään on viileää. Nopeita on sään liikkeet tänä suvena, mennään äärireunasta toiseen.

4.7. Eilen perjantaina oli kesän ensimmäinen hellepäivä. Lämpömittari näytti liki +29 asteen lämpötilaa, tuuli hurjasti ja illansuussa sähköt oli poikki 1-5 tuntiin, vähän alueesta riippuen.

29.6. Tästä päivästä näyttää tulevan oikein kunnon kesäpäivä. Myös ennusteiden mukaan.
Menneeltä viikolta mainittavin asia lienee keskiviikkona ollut kesän ensimmäinen ukkoskuuro, joka tuli ja meni. Muutaman kerran jyrähti, kerran ihan lähellä, vettä ja rakeita tuli taivaan täydeltä. Enimmäkseen oli kolakoita päiviä.

23.6. Kyllä, eilen oli kaunista, mutta aamuyöstä alkoi sataa tasaiseen tahtiin...

22.6. Takana on kohtalaisen kaunis ja lämmin juhannus. Juhannuspäivänä ja eilen sunnuntaina lämpömittari näytti parhaimmillaan +23 astetta. Tästäkin päivästä taitaa tulla kaunis...

18.6. Näin aamusta vaihteeksi kohtalaisen tuuleton ja kaunis päivä. Toivottavasti etelänpuoleinen tuulenvire tuo lämpimän juhannuksen.

14.6. Lauantaina oli kelpo päivä. Lämmintä yli 20, kuten kesällä kuuluisikin olla. Tänään on enempi pilvinen ja tihkusateinen päivä, lämmintä noin 16.

10.6. Koleaa on....

8.6. Poikkeuksellisen tuulista on alkukesä ollut. Eilenkin puuskissa tuuli pöllytti multaa ja repi oksia ynnä lehtiä sinnetänne. Tänään on selvästi tyynempää, pienehköjä sadekuuroja silloin tällöin. Lämpötila +16.

3.6 Tuuli tuiversi tänään puuskaisesti ja kovaa. Melkein sanoisin myrskyisästi. Sähköt katkesi pariksi tunniksi ja vaahteravanhus menetti yhden haaransa. Sadetta tuli lähinnä kuuroluonteisesti. Lämpömittarissa lukemat +15 paikkeilla.

31.5. Viileähkö tuulinen päivä. Eilen koulujen päättäjäispäivä oli kaunis aurinkoinen ja kohtalaisen lämmin.

27.5. Muutaman kuivan päivän jälkeen on taas hiukan tuhnuinen päivä, mutta kevät on kutenkin edennyt hyvän harppauksen kohti kesää. Eilen tiistaina taisi olla kevään lämpimin päivä, vaikka tuuli kyllä sai ilman tuntumaan hetkittäin ihan viileältä. Tuomet aloittaa kukintaansa.

19.5. Vesisateet jatkuu...lauantaina oli poutainen päivä, mutta sunnuntaina kuurotteli ja eilen satoi koko päivän. Eikä tämä päivä näytä yhtään kuivemmalta. Lämmintä alle kymmenen astetta.

15.5 Koko viikon on ollut sateista ja kylmää, alle +10 lämpötiloja. Tuuli on myös tuivertanut ja välillä on ollut jopa myrskypuuskia, mutta suuria vahinkoja ei liene sattunut.

8.5 Eilen satoi ja tänään on muuten pilvistä. Aika kostealta tuntuu kuitenkin.

6.5 Tänään on kevään lämpöennätys!!! Mittarissa +20 astetta. Pilvistä ja tuulista, aamupäivällä oli kuitenkin aurinkoista. Olisikohan , että tuuli sadetta lietsoo...

4.5. Kolean vapun jälkeen tänään oli ihan kelvollinen kevätpäivä. Aurinko paistoi, eikä tuulikaan juuri haitannut. Sitäpaitsi tänään näin viisi haarapääskyä, joten kesää kohti mennään.

30.4 No eilen oli sitten ihan toisenlainen ilima. Satoi lumiräntää ja vettä vuorotellen ja kylmä oli ku kellarissa. Yön aikana on poutaantunut ja nyt aurinkokin pilkahtelee.

28.4 Poikkeukellisen lämmin päivä, plusasteita toistakymmentä. Tarkalleen ottaen 14.7 klo 15 ja aurinko paistaa. Sunnuntaista lähtien satoi aika ajoin ihan reilusti.
Muuttolintuja on saapunut aika paljon mm. leppälintu.

24.4. Eilinen aamu valkeni lumisena, mutta iltapäivään mennessä kaikki suli pois. Tänää tuntuisi tulevan tavanomainen alkukevään koleahko päivä.

19.4 Vaalipäivän sää on ollut aamusta pilvipoutainen ja iltapäivän alkaessa sää muuttui sateiseksi. Lämpöä viitisen astetta.

11.4 Kaunis kevätpäivä, lämmintä +10.8 klo 16.30. Tuuli toki tekee säästä viileämmän tuntuisen.

8.4 Tänään myrskyää niin, ettei taho pystyssä pysyä! Onneksi ei kuitenkaan sada ja sähkötkin on pysynyt melkein koko ajan. Lämpötila +5 hujakoilla.

2.4. Lunta, räntää, vettä ja koleaa. Sellaisia ilmoja on pidellyt ja pääsiäisenä jatkuu samanlaiset kelit. Jäiltä kannatta pysyä pois!

29.3 Palmusunnuntaina siirryttiin kesäaikaan. Pilvistä on ja koleaa. Perjantaiyönä ja eilen satoi vettä. Vähäiset lumet sai kyytiä ja samoin järvien jääpeite.

23.3. Lumiräntää on sadellut yöstä asti ja koko päivän, joten maa on valkea ja tiet sohjoisia.

20.3. Tänään on lähes täydellisen auringonpimennyksen päivä. Siitäköhän johtuu, että aamu on alkanu aika harmaissa merkeissä. Pakkasta on yöllä ollu muutama aste. Huomenna on muuttopäivä, joten säähavaintoja aletaan kirjata jostain muusta osoitteesta tästä eteenpäin.

16.3. Takana aurinkoinen viikonloppu. Tänäkin aamuna on hankikelit, kuten koko viime viikon. Hankia ei tosin oo liian kanssa...

12.3. Tällä viikolla on aurinko VIHDOINKIN alkanu paistamaan. Hankikelitkin tuli, ainakin koirankanto-sellaiset. Kissinkin oli helppo vornia läheiseen rommikkoon myyräkytikselle. Näin tiistaina ekat lokit!

9.3. Kelit on kovin keväisiä. Lumensekaista räntää on sadellu, joka on laskenu lumia. Nytkin taivaalta tulee jotain tihkun tapaista. Vaan aurinkoa ei oo liiemmalti näkyny. Tällä viikolla sitä on kuitenkin luvassa. Auratut kohdat pihalla alkaa olla sulia.

4.3. Räntää rätkii ja on harmaata. Kevättä kohti mennään...

27.2. Samanlaista säätä pitää edelleen. Varsinkin sivutiet on kirurgin painajaisia! Pystyssä ei meinaa pysyä edes koira!

24.12. Kevät tekee tuloaan viikkoja etuajassa. LÄmpötila on pyöriny nollan molemmin puolin. Jäälle ei ole asiaa kun kumisaappailla (pitkät varret!) ja nastoilla.

12.2. Pari päivää on ollu lumiukko- ja pallokeli. Lunta on (Länkkärin mukaan tältä aamulta) n. 10 cm enemmän kuin tavallisina talvina. Tosi on, viime talvena sai kolata pihan kolme kertaa, tänä talvena kolme kertaa viikossa. Kyllä papu kasvaa...

9.2. Pakkaspäivä pitkästä aikaa. Yöllä on ollu -18,4, mutta nyt on jo "laskusuunnassa" eli -14,7. Ens yönä on luvassa saman verran, mutta sitten taas lauhtuu.

3.2. Lunta on tullu edelleen. Lämpötilat huitelee nollan tietämissä, edelleen.

1.2.2015 Pitää suoria pihalle lumitöihin, sillä lunta tulee jälleen. Tosin eilinen Gaala vähän verottaa tarmoa... Lämpötila nollan huitteilla.

30.1. Kelit on ollu mukavan talvisia. Luntakin on ihan nokko. Lämpötilat heiluu himppa alle nollan tai siinä main. Eikun kolan varteen!

22.1. Pakkasia on pielly, niinku tänä talvena on ollu tapana. Ens muutama päivä "lämmintä" ja sitten muutama päivä -15-20 astetta pakkasta. Tänään mennään raikkaassa talvisäässä eli -15 astetta.

Muuten, Anttolan jäätie on avattu. Siellä on nopeusrajoitus 30 km/h. Syynä siihen on se, että kovilla vauhdeilla jää pakkautuu kohti rantaa ja syntyy ns. tsunami-ilmiö. Ja sehän ei oo kovin toivottava tilanne...

14.1.2015 Lunta tulla tupsuttaa. Tässä on menny viikko Martin auratessa ja miun kolatessa. "Vaihtelevat" säät jatkuvat. Pari päivää oli parissakympissä ja huomisesta alkaen ollaan nollan tuntumassa. Lunta on niin paljon, että kannattaa olla tietonen virtapaikoista. Niille ei sit kannata mennä, sillä lumi eristää tehokkaasti eli jää ei vahvistu samalla tavalla kun muualla.

8.1. Ilmoja on pielly! Lunta on puolisääreen asti ja pakkastakin välillä -20. Taas mennään viikko alle kymmenessä asteessa. Vielä ei pääse Anttolan jäätielle; tai ei ainakaan vielä viime viikolla ollu riittävän paksu jääpeite.

30.12. Sääennustus piti paikkansa. Illalla oli vielä -20, mutta tänä aamuna vain -8.

29.12. Eilen alko pakastaa kunnolla. Tänä aamuna huikeet -20,8. Hrrrrrrrrrrrrr. Vaan huomenna jo hellittää.

22.12. Kyllä pukin pulkka luistaa näillä keleillä! Pakkasta -8 ja lumi maassa. Hyvän joulun toivotukset kaikille teille, sekä kilteille että ei-niin-kilteille. Risukuormaa odotellessa...

20.12. Maa on valkonen, mutta lämpötilat nollan yläpuolella. Ens yönä alkaa pakastaa ja sit mennäänkin "normaaleissa" talvisäissä.

14.12. Lumet ollu maassa jo pari päivää. Nollassa mennään tai lähellä sitä.

11.12. Parin viikon aikana on taas satanu maan valkoiseksi, mutta sekin on sulanut pois. Lämpötilat nollan molemmin puolin.

27.11. Eilinen päivä oli niin lämmin, että lumet alkaa olla muisto vain. Nyt +2.

25.11. Perjantain ja lauantain välisenä yönä satanut lumi (se ei niin kuuluisa "toisilumi") on edelleen maassa. Lämpötilat pyörii nollan molemmin puolin.

21.11. Hämähäkin seitit nurmella on vahventunu, mutta vieläkään ei voi puhua "toisilumesta". Pakkasta on tällä hetkellä -3,6 (8.46). Järvien rannoilla on valkoinen riitekerros merkkinä tulevasta jääpeitteestä. Myöhemmin: Kaupalla käydessäni huomasin, että ainakin Matkuslammen pinta on kokonaan jäätynyt.

18.11. Tavallisen harmaa marraskuun sää. Pari astetta pakkasta. Erinomainen ulkoilusää vaikka mettäteillä, kun ei oo luntakaan.

14.11. Perjantaiaamu ja pakkasta vajaa -2 astetta. Lunta on pitkin nurmea niinku hämähäkinseittejä kasteisena aamuna. Viikko sitten oli ensilunta maassa 5 cm, mutta sekin suli pois omia aikojaan. Tästä eteenpäin pysytään nippa nappa pakkasen puolella. Sieltä se talvi pikku hiljaa tulee...

4.11. Hämyisää on tänäänkin. +9,5.

3.11. Jos rumasti sanos, niin tuhnunen ja harmaa aamu, mutta enpä sano. On aivan ihana syksyinen, hämyisä, salaperäinen aamu. Olispa mukava lähtee lenkille.!Tämä keli hellii kuivaa ja kalvakkaa ihoa ja mieltä. Eilisestä räntäsateesta on jäljellä muisto vain. Plussaakin on reilut 8 astetta. Jos olisin mies, alkaisin kasvattamaan Movember-viiksiä silkasta riemusta! Ihana maanantai!

1.11. Erittäin kaunis, aurinkoinen sää. Yöllä on ollu pakkasta jokunen aste. Tekis jo mieli laittaa tipitalit, mutta luvassa on vielä ainakin viikon verran plussakelejä eikä luntakaan oo luvassa. Siispä ootellaan.

24.10. Keli on sellanen, että talvirenkaiden vaihto oli ihan paikallaan. Koko viikko on ollu pakkasta (yks yö jopa -11,6 astetta) ja välillä on tuullu niin, että välihousut on tutissu. Nyt lämpötila huitelee nollan tuntumassa, kuten säätieto lupaskin.

17.10. Onpa vaan kaunis pakkassää, aamulla -6,5 astetta. Jos olis tarvinnu lähtee jonnekin heti aamusta, niin varmasti olisin varonu mustaa jäätä.

15.10. On ollu tosi lämmintä ja sateetonta, mutta nyt SATAA LUNTA! Ulkona on +1 aste lämmintä. Tässä kohtaa säätiedotus piti paikkansa eli nyt alkaa kylmetä. Yö oli vielä lämmin kun oli pilvistä. (No nyt se sade jo lakkas.)

8.10. Harmaan aamun jälkeen aurinko paistaa lähes täydeltä terältä! +7,5.

3.10.2014 Tällä viikolla oli pari pakkasaamua. Tiistaina ja keskiviikkona nähtiin paljon hanhiauroja. Tuuli kuulemma muuttoa ajatellen sopivasta suunnasta eli pohjoisesta. Tänään on pilvistä mutta kuivaa, lämpötila klo 10.57 on +8.

28.9. Mennyt viikko oli syksyinen. Lämpötilat +2-+14. Taas mie tarjoon teille "mirrimittari-tulkintaa". Kippura kävi tänä aamuna ekaa kertaa hiekkalaatikolla eli syssy se on! Kesätyötkin on taputtelua vailla tehdyt, vielä kaks aamua ja hanskat voi (melkein) lyödä tiskiin. Viime yönä ainakin piti olla myrskyä ja vesisadetta, mutta ei se ainakaan mitään tuhoja oo saanu aikaseksi.

21.9. Säät on ollu niin mainioita, ettei oo tullu kirjoteltua. Joitain huomioita kuiskin: Hanhet teki muuttoa viime viikonloppuna satapäisinä parvina, viime sunnuntai- ja tiistaiaamuna piti raaputella ikkunoita jäästä ja kyyt tekee muuttoa talvipesille. Ikävä kyllä joidenkin matka on tyssänny autojen alle. Tänään on vielä hyvä päivä= aurinko on pilkahellu pilvien lomasta ja lämmintä on just (10.53) nyt +14,1. On ollu tosi kuiva syksy. Saimaan vesikin on laskenu niin paljon, että veneet alkaa olla rannoilla kuivalla maalla.

7.9. Takana hieno syyskesän sää. Viikonlopun sai pitää ovia auki, oli niin lämmintä. Nytkin (klo 18.35) +15,4 astetta lämmintä. Koirakin kävi uimassa tattireissulla.

30.8. Pilvinen sateeton sää, +10.

26.8. Syksyä vääntää. Kissi vääntäyty oven ali saunan lauteille viettämään lokosaa sadepäivää.

22.8. Perjantaiaamu on lähteny käyntiin sateettomana. Syssyn tuntua ilmassa, niinku pitääkin.

19.8. Viime yönä lottuutti oikeen kunnolla! Sataa vielä näin aamustakin, mutta lämmintä on silti, +14,9.

15.8. "Viileä viikko" takanapäin. Nyt aamulla himppa alle +15 astetta. Lupailevat +19-22 astetta lämmintä tälle päivälle. Syyskesä hyvässä vauhdissa.

12.8. No nyt sitä elämän eliksiiriä vihdoinkin tulee eli siis sataa. Puoleen päivään asti pitäs sataa ihan ravakasti. Ilmakin on viilenny, nyt klo 6.38 +19.8. Hmm...

6.8. Huh hellettä sano jänis pakkasella, mutta siihen on vielä puol vuotta aikaa. Helteet jatkuu jo toista kuukautta. Perjantaille on luvassa räiskettä ja jyrinää, mutta lämpöä on luvattu siitä huolimatta +22. Männessä näkköö...

1.8. Kelit on ollu vähän epävakaisia. Vettä, tuulta ja pilviä auringonpaisteen välissä. Eilenki oli kuitenkin +29,4! Tämä aamu näyttää tutun aurinkoiselta. Paljon kouhkattu myrsky ohitti Etelä-Savon (Länsi-Savosta luin) suuremmitta vahingoitta, mitä nyt sähköt vähän lupsutti.

29.7. Ei suuria muutoksia keleissä. Eilen alkuillasta tuli vettä "maahan asti" ja yöllä on näköjään tullu lisää. Ihanan viilee ilma, alle 20 nyt 7.21. Eilen mittari näytti parhaimmillaan 29,9. Ja paarmoja piisaa!

24.7. Eipä oo ollu säästä paljon kirjoteltavaa. Itte oon lähinnä ettiny varjopaikkoja, jos mahollista. Hurissalossa ei ole sadellu, mutta oltiin Puumalassa viime lauantaina ja siellä sato hetken aivan kaataamalla. Parhaat (ja ainoat) avonaiset pyhäpattiinini oli niin täynnä vettä, että sillä määrällä olis kastellu vaikka ruusutarhan. Varjon ja pohjoisen puolella oleva mittari näytti eiliselle +29,4, tänään vain 27,1. Lomakelejä on siis piisannu ja näyttää niitä riittävän jatkossakin.

15.7. Helteet jatkuvat. Tuntuu oikeen intiaanikesältä.

9.7. Kyllä kissa tietää! Tänä aamuna oli pilvinen päivä, joten kannattaa varautua sateen varalle eli olla kotosalla nappulakupin äärellä. Mitäs turhia turkkia kastelemaan. Lämmintä on kuitenkin lähes 18 eli kuumaa tulee olemaan tänäänkin. Lauantaista asti onkin ollu helleilmoja.

6.7. Aurinko paistaa täydeltä terältä niinku eilenkin. Tulihan se kesä!

3.7. Taitaavat taivaassa jo manan majoille menneet entiset teatterilaiset tietää, että tänään on ensi-ilta! Järkkäävät pientä lisäjännitystä esiintyjien muutenkin tutiseviin pöksyihin. Klo 17.55 aukes vesihanat taivaalla ja kunnialaukaukset sen jälkeen ammuttiin salamoiden kera.

2.7. Juhlalliset +17,5. Vanha vaivanvoitelija aurinko on vilahdellu sillon tällön pilvien lomasta. Huomisen jälkeen yli +20! Toivottavasti huomenna ei sada just sillon, kun entisenä teatterilaisena istun (yhtenä monista) kutsuvieraana Hurissalon Harrastajateatterin tämän kesän ensi-iltanäytöksessä. Näillä sateilla juhlakakun pahvilautanen vetistyy mitääntekemättömäksi ennen ku kuakku on syöty. Kävi niin tai näin, juhlamieli ei katoa! Nähään siellä.

30.6. Viikonloppu ohi. Sen verran oli poutaa, että sain pari mattoa pestyä. Viime yönä on taas satanu. Lämmintä on melkein 12 astetta. Mutta on tässä hyviäkin puolia. Kärpäsiä ei oo ollu nimekskään eikä itikoita liioin. Paarmojakaan ei oo näkyny tai oikestaan tuntunu. Loppuviikosta alkas lämpötilat sitten härppiä jo 20 astetta. Sitä ootelleessa... töihin.

27.6.2014 Tiedoksi, että ollaan Kipan kaa vaihettu päivitysvastuuta näistä sivuista. Hänellä kun sattumoisin on pari muutakin possakkaa Kyläyhdistyksen kanssa ja ilman... Eli tästä eteenpäin säähuomiot tulevat "tienristiltä". Sit asiaan:

Päivä oli tavanomainen (tälle kesälle): satoi vettä, aurinko pilkahti, satoi rankasti, oli kylmää ja kaiken kruunuksi RAEKUURO! Onneksi rakeet oli pieniä eikä sade kestäny kauan. Tulin just lykkimästä ruohonleikkuria "renesanssipuutarhastani" eli aurinko paistaa jälleen; tai ei ainakaan sada vettä...

26.6.2014 Ei vettä pisaraakaan. ihmeiden ihme!

26.6.2014 Näyttäisi tulevan kohtalaisen aurinkoinen päivä ja viikonlopuksikin on luvattu viimeaikaista lämpimämpää.

25.6.2014 Samanlaisena puolipilvisenä ja sateenmahdollisena tuntuu sää jatkuvan... Lämpötila n. +11.

23.6.2014 Takana on poikkeuksellisen viileä, suorastaan kylmä juhannus. Ei ollut oikein leninkikeli ulkona. Sadekuuroja tuli vähänväliä eikä auringonpaisteesta ollut haittaa. Pohjoisenpuoleinen tuuli koleutti ilmaa entisestään. Lämpötila heilui +10 asteen molemminpuolin. Paremmasta ei ole juurikaan tietoa, toki tänään mittari on näyttänyt jo +16. Pilvistä ja sadekuuroja silloin tällöin.

17.6.2014 Aamulla paistoi aurinko, mutta aamupäivällä satoi RÄNTÄÄ, leijailipa joukossa jokunen lumihitalekin kovan pohjoistuulen saattelemana. Alimillaan lämpötila käväisi +3 asteessa. Puolenpäivän tienoilla lämmintä on jo + 7. Yhä tuulee lujaa, taivas on pilvessä, mutta enää ei sada.

15.6.2014 Launtai oli koleahko pohjoistuulinen päivä, tänään sunnuntaina aurinko paistaa ja lämmintä on +16 astetta. Yhäkin tuulee pohjoisen puolelta.

13.6.2014 Torstaina iltapäivällä tuli tiuhaan tahtiin sadekuuroja ja illalla ja yöllä satoi ravakasti. Sademittarin mukaan 13mm. Lämpötila perjantaia-aamuna +13 ja näyttäisi tulevan poutaisempi päivä. Ja huomennakin on viimeisten ennustusten mukaan poutaa, lämpötila ehkä +15-16.

10.6.2014 Vaihteeksi kolea, pilvipoutainen tiistaipäivä, lämpötila vaivaiset +11 astetta ja tuulee koillisesta. sunnuntaina ja maanantaina sää oli vaihtelevaa-sade- ja ukkoskuuroja tuli varsinkin maanantaina tosi tiuhaan.
Kesä näyttäisi olevan hiukkasen edellä normaalista, koskapa juhannusruusu on täydessä kukassa ja heinä on kasvanut korjuukuntoon.

8.6.2014 Perjantaina ukkosti pariinkin otteeseen, olivat "pikaukkosia" ja vähäsateisia. Samalla lämpötila alkoi laskea ja eilen lauantaina lämmintä olikin vain +21-22 astetta. Tänaamuna satoi ja mittari näyttää nyt puoliltapäivin +20.9 ja aurinko paistaa puolipilviseltä taivaalta.

6.6.2014 Hellejakso alkoi eilen ja tästä päivästä tullee vielä helteisempi. Eilen lämpötila käväisi +29 asteessa. Hankaluuksia tottua näihin lämpötilan äkkivaihteluihin. Viikon vaihtuessa palattaneen ajankohdan normaaleihin lämpötiloihin. Mutta, mutta... toivomuslistalla olisi: ei sateita toistaiseksi, sillä maa on vielä kohtalaisen märkää.

3.6.2014 Kesäkuu alkoi poutaisena ja puolipilvisenä. Maanantai oli pilvinen ja nyt myös tiistai näyttää pilviseltä. Sadekuuroja on luvassa. Lämpötila kuitenkin n.+15 astetta.

31.5.2014 Koleus ja vesisateet on tälläerää ohi, onneksi. Helatorstaina satoi koko armiaan päivän, eilen oli pilvistä, mutta poutaista. Tämä koulujen lopettajaispäivä näyttää olevan myöskin pilvipoutainen ja lämöä +14.7 näin puolenpäivän aikaan.

27.5.2014 Ennuste näyttää toteutuneen... eilen sai vielä hyvän rusketuksen, mutta tänään tarvii villahousuja tai ainakin kunnon vaatetuksen, jos meinaa ulkona olla. Lämpöasteita vaivaiset +4 ja tuulee koillisesta ajoittaisen sateen kera. Kolea säätyyppi jatkuu muutaman päivän.

26.5.2014 Loppuviikko oli helteistä, mutta yli +30 asteen lukemia ei täällä ollut. Paitsi auringossa tietty. Luonto räjähti kukkimaan, omenapuutkin on jo ihan valkoisena kukkasista. Ja heinä ja voikukat kasvaa silmissä. Sunnuntaina ukkosti pitkin päivää, mutta sadetta tuli vasta illalla. Ei onneksi kovin paljon. Tänä maanantaina päivä on pilvessä, lämmintä parinkymmenen asteen hujakoilla.
Huomenna pitäisi olla sateinen ja kylmä päivä.

22.5.2014 Viimeyönä satoi kaatamalla ja ukkonen jyrisi. Saipa siitepölyt kyytiä! Nyt taas paistaa aurinko ja lämmintä +21.

21.5.2014 Maanantai-iltana oli ukkosilma, kesän ensimmäinen, mutta ei kuitenkaan kovin raju. Eikä edes vettä satanut kun vasta tiistai aamuna aikaisin. Tiistaikin oli helteinen, muttei yhtä läkähdyttävä kuin maananataina. Tänään on selvästi viileämpää-"vain" n.22 astetta. Ja ukkonen murahtelee jossain kaukana. Loppuviikoksi on ennustettu edellispäiviä maltillisempia lämpötiloja.
Luonto puhahti kukkimaan vuorokaudessa, mm. tuomet ja norjanangervot pelmahti kukkaan päivän aikana.

19.5.2014 Lämmintä pukkaa... mittarissa yli +28 lukemia. Eli hellettä on. Eilenkin klo 17 lämmintä oli yli 22 astetta. Harvemmin toukokuussa on näin helteistä ja ilmeisesti säätyyppi jatkuu samanlaisena. Toki rajuja ukkoskuuroja ja -puuskia ennustetaan seuraavan vuorokauden ajaksi.

18.5.2014 Kesä on sitten tullut!! Eilen lämpömittari näytti parhaimmillaan +18 lukemaa ja näyttäisi, että tänään on vielä lämpimämpää. lämpöä oli humasti edellispäivää enemmän. Ennustukset näyttäisivät pitävän paikkansa alkuviikon helteiden osalta.
Heinä kasvaa melkein silmissä ja ekat voikukat kukkii..
Mainittakoon, että alkuviikolla sadetta tuli yli 60mm vuorokauden aikana, paikoin kuulemma enemmänkin.

14.5.2014 Eilinen tiistai ja viime yö oli järkyttävän sateinen. Välillä vettä tuli kaatamalla ja niinpä moninpaikoin on uusia lammikoita. Tällainen sadejakso on harvinainen tähän aikaan vuodesta. Ja lämpötilakin oli tänäaamuna vain +4 asteen tietämissä. Nyt alkuiltapäivästä näyttäisi jo poutaantuvan, mutta lämpotila on edelleen alle+5. Mutta, mutta... ensiviikoksi on sitten luvattu poutaa ja jopa hellelukemia.

11.5.2014 Äitienpäivä valkeni sateisena, joskin kohtuullisen lämpimänä, asteita n.+8 Lauantaina iltapäivä oli aurinkoinen, lämmintä toistakymmentä astetta, mutta hienoinen tuulenvire oli jokseenkin viileä.

8.5.2014 Lunta satoikin maanantaina koko päivän ja lumi pysyi maassa pitkälle tiistaipäivään. Öisin lämpötila on käväissyt pakkasella, joten kevään eteneminen on toistaiseksi "jäässä".
Tänään torstaina tuuli TODELLA kylmästi ja muinakin päivinä on ollut koleaa. Viikonlopuksi on luvassa hieman lämpimämpää, mutta epävakaista.

5.5.2014 Räntää ja lunta rätkii ja kylmästi tuulee... lämpöasteita +0.5.

2.5.2014 Eipä satanut vappuna, mutta kohtalaisen viileää oli. Yöllä lämpötila on nipin napin nollan yläpuolella. Voipi olla että juuri ennen aurungonnousua jopa nollan alapuolella. Tänään näyttäisi olevan aurinkoinen, joskin edellisten tapaan kolea päivä.

30.4.2014 Aamu on aurinkoinen, mutta kolea. Tuulee kylmästi, mutta ei siis ainakaan vielä sada. Ennusteiden mukaan vapusta on tulossa kylmä ja mahdollisesti huomenna myös sataa. Eli melkoisen tyypillinen vappusää...mutta koivut on ainakin hiirenkorvalla, mikä on puolestaan poikkeuksellista.

27.4.2014 Lämpimiä ja aurinkoisia päiviä. Lämpötila +15 kieppeillä. Joinakin öinä on ollut kuitenkin kylmä, jopa pakkasta. Viikonvaihde oli erityisen kaunis. Koivujen vihertäminen edistyy lupaavasti.
Maasto on erittäin kuivaa, joten harvasepäivä on ollut tulipaloja- joko roskienpoltosta tai kulotuksesta lähteneitä. Itse olen luvannut pidättäytyä kulotuksesta...

23.4.2014 Vaihteeksi koleahko sää, tuulee pohjoisesta...

21.4.2014 Pääsiäisen sää oli TODELLAKIN UPEA. Enpä muista ennen nähneeni soutelijoita Valkjärvellä pääsiäispäivänä, mutta nytpä näin! Aurinkoista ja lämmintä oli. Yli viidentoista asteen lämpötiloja oli ainakin pitkäperjantaista lähtien. Eilen pääsiäissunnuntaina mittari näytti +10.4 lämpöastetta vielä klo 21.30. Maasto on hyvin kuivaa, joten pääsiäiskokko jäi polttamatta. Kimalaisia on pörrännyt ja muutama perhonenkin on jo lennellyt. Keskiviikkkona näin ensimmäiset västäräkit...peipposet ja kiurut on liverrelleet jo jonkin aikaa. Koivuissa näyttäisi olevan jo vihertävä huntu, joten ennustaisin että viimeistään vappuna on lehti puussa. Tämä on hyvin harvinaista, mutta ei kai tavatonta.

15.4.2014 Epävakaista sunnuntaista lähtien. Lämpötila päivisin +5-8 välillä , mutta öisin liki pakkasta. Huomisesta keskiviikosta alkaen luvassa on melko lämmintä ja aurinkoista. Luvassa on siis mainio pääsiäisilma.

12.4.2014 Kulunut viikko oli aurinkoinen, mutta kohtalaisen kolea. Öisin lämpötila on ollut pakkasella. Perjantaina satoi illasta alkaen.
Jäät on TODELLA heikkoja ja rannasta sulana. Itse kuuntelin torstaina jäiden "laulua" eli volinaa koko aamupäivän- tosin eri paikkakunnalla, mutta sellaista se on ollut täällä jo pari viikkoa. Kurjet, kuovit ja töyhtöhyypät kertovat kevään saapuneen.

5.4.2014 Tuulee lännestä tosi lujaa ja kolealta tuntuu, vaikka lämmintä on + 8.6. Puolipilvistä, mutta sateetonta.

2.4.2014 Huhtikuu alkoi koleahkossa säässä. Yöllä on pakkasta yli -5 ja päivällä pohjoistuuli pitää ilman nipinnapin plussalla. Tällähetkellä tuulee lännestä ja kovin on viimeviikkoon nähden kylmää. Lienee kuitenkin ajankohtaan nähden normaalia. Jäät on kuitenkin olleet heikkoja jo pidemmän aikaa eli sinne ei ole enää asiaa!!!!
Talvi oli jokseenkin olematon ja nyt kun aloitettiin kalenterin mukaan elämään kevättä, on mielenkiintoista seurata millaiseksi se sitten muodostuu. Onko kevät pitkä vai lyhyt, kylmä vai lämmin, kuiva vai sateinen? Nähtäväksi jää.

30.3.2014 Mennyt viikko oli päivisin poikkeuksellisen lämmin ja aurinkoinen. Parhaimmillaan lämmintä oli kymmenisen astetta. Varsinkin eilen, lauantaina oli hieno sää.
Nyt tuuli kääntyi pohjoiseen ja on kovin kolean oloista, vaikka mittarissa on +4.8.

26.3.2014 Kaunista ja aurinkoista yhä edelleen. Poikkeukselliseti eilen oli liki tuuleton päivä. Lämpöasteita reilusti yli +5, mutta yöllä reilusti pakkasen puolella. Kottaraispariskunta on saapunut.

22.3.2014 Keväisen aurinkoinen päivä, mutta jokseenkin tuuinen. Lämpötila liki +8 astetta eli siitä voi päätellä ettei paripäivää sitten satanutta lunta juurikaan enää näy. Eilen tuuli ihan kamalasti ja väliin satoi vettä.

20.3.2014 Viime päivityksen jälkeen lunta on satanut liki 10cm ja tulevan yön aikana on lisää luvassa. Öisin on ollut pakkasta kymmenisen astetta ja päivisinkin lämpötila on pysytellyt pakkasen puolella, toki nipin napin.

17.3.2013 Viikonlopun aikana talvi palautui "ennalleen"eli sää on tavanomainen maaliskuun puolivälin sää. Lunta satoi muutaman sentin ja pakkasta on parisen astetta. Tänään on ollut kaunis ja aurinkoinen ilma eikä tuulestakaan ole haittaa.

12.3.2014 Edellisen päivityksen jälkeen lämpötila on toistaiseksi jatkanut nousua, tänään klo 16.30 mittarissa lämpöasteita +8.3!!! Lienee ainakin pitkäaikaisen seurannan ennätys. Tulpaanit ja krookukset puskee vimmalla maanpinnalle ja lunta näkyy vain pohjoisrinteillä tai räysäiden alla. Aurinko paistaa ja tuulee tosi lujaa lännestä.
Tasan vuosi sitten on ollut päivällä -5 ja yöllä kohtalaisen kylmää.

7.3.2014 Ilmojen puolesta ei muuta huomioitavaa, kun että vaihteeksi tuulee kovaa lounaasta. Pakkasta ei ole ja säätiedotus lupaa vesi/räntäsadetta.

2.3.2014 Poikkeuksellisen leuto säätila jatkuu. Helmikuu oli n. 8 astetta tavanomaista lämpimämpi. Tämänkaltaista talvea ei oikein kukaan muista. Maaliskuu alkoi aurinkoisena, mutta tänään oli harmaa tuhnusateinen päivä. Lämpötila nollan vaiheilla.

24.2.2014 Lämpötila hurahti plussalle oikein reilusti. Alkuiltapäivästä +5.2 ja lumet sulaa silmissä. Eipä ole ennen helmikuun lopulla ollut ilma samanlaista kuin nyt. Vesi juoksee ojissa kuin huhtikuussa konsanaan.

21.2.2014 Pari viimepäivää on ollut pakkasta 2-5 astetta ja tänään aurinkokoin näyttäytyi. Huomisesta lähtien sää lauhtuu uudelleen. Lumiräntää on lauantaille luvassa.

16.2.2014 Ajankohtaan nähden hyvin lauha sää on jatkunut koko viikon. Lunta satoi lupausten mukaisesti ja tänään päivällä tuli lisää. Hetken satoi tosi isoja lumihiutaleita. Lämpötila nollan vaiheilla.

11.2.2014 Vähäisetkin lumet oli sulaa pois viikonlopun aikana, sillä lämmintä oli parhaimmillaan +2 astetta. Viimeyönä satoi kuitenkin lisää lunta. Lämpötila on ollut nollan yläpuolella päivällä. Nyt illalla mittari on nipinnapin miinuksella. Huomiseksi on luvattu lisää lunta.

6.2.2014 Pakkasta viitisen astetta. Tuulee kohtalaisesti etelästä. Lumesta ei taida olla haittaa tänä talvena.

3.2.2013 Helmikuun alkoi lumisateella ja sään lauhtumisella. Toki lunta ei vieläkään ole paljon, mutta kuitenkin. Minähän talvena viimeeksi on lumenluominen ollut tarpeellista vasta helmikuussa? Lämpötila on asteenverran pakkasella ja tuulee lännestä.

31.1.2014 Tammikuu päättyy napakassa pakkasessa hyytävän viiman kera. Aamulla pakkasta 21.5 ja nyt iltapäivälläkin -14.6. Kaunis auringonpaiste lämmittää kuitenkin mieltä, joskaan ei vielä varpaita. Lupaus keväästä kuitenkin.

28.1.2014 Pakkasen puolesta viimeviikkoa leudompaa, mutta järkyttävä viima saa ilman tuntumaan jäätävältä-ainakin tässä mäellä. Miinusasteita kolmetoista.

26.1.2014 Koko viikko kärvisteltiin pakkasessa. Perjantaiyö oli kylmin, silloin oli pakkasta -24.5, mutta lauantaina ja tänään sunnuntaina on ollut selvästi lauhempaa, n.8 miinusastetta.
Huomisesta alkaen jälleen pakastuu uudelleen.

20.1.2014 Pakkanen paukkuu edelleen eikä loppua näy. Aamulla pakkasta -19.9. Uusi ennätys tänä talvena. Maisema on kauniin huuruinen.

16.1.2014 Aamulla oli pakkasta -18 eli tämäntalven ennätys! Päivälla hellitti muutaman asteen, mutta nyt illalla on -15.5. Lumisateista ei tietoakaan.

14.1.2014 Pakkasjakso alkoi todellakin lauantaina kiristäen tahtia päivä päivältä. Nyt tiistaina pakkasta on päivällä ollut -12-13 astetta. Yöllä näyttäisi olleen kylmimmillään -16.5. Lunta hipsutteli sään kylmenemisen myötä pari-kolme senttiä, mutta hiihtokelejä saa kyllä vielä odotella. Kiva kun vaihteeksi on kuiva keli. Aurinkokin on näyttäytynyt parina päivänä.
Äkkiväärää on tuo sää vaihtelu. Viikko sitten oli keskimääräistä lämpimämpää ja nyt taitaa olla keskimääräistä kylmempää ajankohtaan nähden. Pakkasjakso ei ennusteiden mukaan näytä ihan heti hellittävänkään.

10.1.2014 Harmaata ja vetistä. Keskiviikkoaamuna maassa oli lunta useampi sentti, mutta sekin suli pois. Lämpötila plussan puolella, eilen +2.5 ja tänäänkin asteen verran. Tuuli on nyt kääntynyt pohjoisen puolelle ja heikko sade muuttuu rännäksi. Ennusteiden mukaan pakkasjakson pitäisi alkaa viimeistään huomenna. Nähtäväksi jää millainen pakkanen ja kuinka kauan se kestää. Kovin on ollut erikoinen talvi tähän asti. Pajunkissat puhkesi jouluksi ja tulppaanit yrittää puskea maan pinnalle kukkapenkissä. Joulukuusikin pyrki kukkimaan ennen poisvientiä.

2.1.2014 Samanlainen harmaa ja lauha säätila jatkui vuodenvaihteen yli. Tänään on myöskin harmaa ja pilvinen päivä, lämpötila on -1 vaiheilla.

29.12.2013 Takana on lumeton ja harmaa joulu. Vettä on satanut melkein joka päivä ja lämpömittarin lukema on kokoajan ollut reilusti plussalla-parhaimmillaan +5 astetta. Yhtä lämpöistä joulua ei heti tule mieleen.
Jatkuvista sateista johtuen Saimaan pinta on nousussa.

21.12.2013 Tänään valoisa aika on sitten lyhimmillään, mutta ei ollut ihan pimeää, koskapa aurinko pilkahti hetkisen pilvien raosta. Eilisen lumisateen rippeet on vielä toistaiseksi maassa ja se lisää vähän valoisuutta. Lauhaa säätä on lupailtu, joten mielenkiinnolla seuraan onko lunta vielä joulunakin. Poikkeuksellisen leuto alkutalvi on ollut, sillä marraskuukin taisi olla kaikkienaikojen lämpimin.

17.12.2013 Niinhän siinä kävi,että lumet on taas sulaneet pois. Aamulla oli lämpöasteita 5 ja tuuli ihan mahottomasti. Viikon sisällä jo toinen myrsky-edellinen oli perjantaina. Viikonvaihteessa oli hetkellinen pakkasjakso, miinusasteita yli kymmenen. Ennusteiden mukaan taisi myöskin olla tämänvuoden viimeinen.

9.12.2013 Pakkasella ollaan ainakin toistaiseksi. Miinusasteita parhaimmillaan 10. Lunta on hipsutellut silloin tällöin. Mutta kaikenkaikkiaan ilmanala on ollut vaihtelevaa ja ennusteiden mukaan sellaisena jatkuukin.

3.12.2013 Hyvin vaihtelevaa on tämä talvenalku. Eilen oli pakkasta -8 astetta, mutta tänään taas plussaa +1. Viikonlopun aikanakin välillä oli pakkasta, sitten satoi lunta ja välillä taas myrskysi. Lunta satoi senverran, että lumikola piti ottaa käyttöön.

27.11.2013 Tiistaiaamuna oli pakkasta -8.3 astetta, muttaillalla enää vajaa kaksi. Tänään ollaan jälleen plusasteissa ja taivaalta tuleva on vettä. Muutaman kirkkaan päivän jälkeen harmaata taas kerran. Maa on kylläkin tällähetkellä vielä valkoinen ja luultavasti sellaiseksi myös jää, jos tulevien päivien ennustukset toteutuu. Huomisen jälkeen luvassa pikkupakkasta ja lumisadetta.

21.11.2013 Ohutta lumisadetta heti aamusta, joka sittemmin muuttui rännäksi ja lopulta vedeksi. Tiellä oli loskainen ja märkä keli ja lämpötila keikkui nollan tietämillä iltaan asti. Yötä kohti lämpötila nousee, nyt kellon ollessa 20.40 mittari näyttää +3.1. Huomiseksi on luvassa lämmintä +6 astetta. Siis lumihärmä sulaa pois.

18.11.2013 Eino-myrsky riepotteli ja piti alueen sähköttämänä liki vuorokauden. Aamulla sähköt palasi yhdeksän jälkeen ja ne on pätkiny pitkin päivää. Nyt on taas pimeä hetki, ollut jo vartin. Tuuli yltyi taas äsken, johtuneeko siitä. Mahtaakohan tulla toinen kynttiläilta....Puita on kaatunut vähän siellä ja täällä.

12.11.2013 Sunnuntaina isänpäivänä tuuli ihan mahottomasti ja välillä satoi. Maanantaina oli poikkeuksellisen kaunis päivä, vaikkakin viileä. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Senaikaa kun tähänaikaan vuodesta voi paistaa. Illalla oli jo pakkasenpuolella kolme astatta, mutta aamulla mittari näytti plusasteita. Nyt sataa ja tuulee..

6.11.2013 Tänään oli poikkeuksellisesti poutainen ja tyyni päivä. Aamulla paistoi jopa aurinko. Lämmintä +4-5 astetta. Nyt illalla vain +1.5.

1.11.2013 Eilinen kaunis syyspäivä vaihtui takaisin harmaaseen ja sateiseen päivään. Lämmintä yli +7.

29.10.2013 Yhä edelleen lämmintä, mutta sateiset ja poutaiset päivät vuorottelee. Onneksi luvattu myrskyrintama ei meitä saavuttanut. Yöllä satoi ravakasti, nyt tihkusadetta.

24.10.2013 Koleat päivät ja pakkasyöt ovat toistaiseksi ohi. Vesisade sulatti lumenrippeet ja lämpömittari näyttää +10.7!! Syksyisen harmaata...

18.10.2013 Lumiräntää rätkii kohtalaisen sakeasti pohjoistuulen saattelemana. Lämpötila on lähellä nollaa, joten maa on paikkapaikoin valkea. Taitaa olla paras vaihtaa "rapinarenkaat" autoon.

15.10.2013 Maanantainvastainen yö oli syksyn ensimmäinen pakkasyö. enimmillään taisi olla n.-3 astetta. Tänään taas on pilvisenharmaata ja lämmintä n.+8. Viikonlopun aikana tuuli navakasti ja se sai ajoittaisen lehtisateen aikaiseksi. Talven tuloon on viela aikaa, mikäli syreenipuskiin on uskominen. Niissä on vielä lehdet ihan tanakasti kiinni.

10.10.2013 Tavanomaista lämpimämpi ajanjakso on jatkunut näihin päiviin saakka. Joinakin aurinkoisina päivinä mittari näytti jopa +14 astetta ja öisinkin on vielä lämmintä. Keskiviikkoinen tuhnusadekaan ei saanut ilmaa tuntumaan kolealta, illallakin klo 21 lämmintä vielä +11.

5.10.2013 Ennustukset toteutui! Lämmintä on ollut yli +10 astetta perjantaina, samoin tänäänkin. Tuuli on kylläkin kovin navakkaa ja tuntuu ainakin täällä mäellä välillä vähän kolealta.

3.10.2013 Pilviseltä näytää. Tuulensuunta on lupausten mukaisesti kääntynyt länteen, joten ainakin toistaiseksi ilma on lämpimämpää. Klo 9.30 lämpö +6.8.

Eilen aluksi paistoi aurinko, mutta illalla sataa tuhuutti.

29.9.2013 Yhä edelleen koleaa.. Pilvistä ja harmaata. Lämpöä nipinnapin viisi astetta. Tarkemmin katsottuna jonkinverran alle nyt puolenpäivän aikaan.
Koko viikko on ollut suorastaan kylmää. Keskimääräistä viileämpää.

23.9.2013 Koleaa koillisenpuoleista tuulta ja pieniä tihkusateita. Lämpötila alle +10. Nyt se syksy sitten tuli...

21.9.2013 Melkoisen sateetonta, joskin joitakin pieniä kuuroja on sillointällöin ripsautellut. Enimmäkseen puolipilvistä. Perjantaina kylläkin sade "yllätti". Lämpötila on ollut ajankohtaan nähden mukavan korkea. Yölämpötilatkin on pysytelleet kohtalaisen korkeita.

16.9.2013 Loppuviikko oli liki kesäisen lämmin. Sunnuntaina toki hieman pilvinen ja tuulinen.
Tosi hienot kelit. Viikko on alkanut pilvisenä, mutta yhä kuitenkin kohtalaisen lämpimänä. Parhaimmillaan +16 astetta ja poutaista.

12.9.2013 Sääennusteiden paikkansapitävyys ei ainakaan maanantaina toteutunut. Piti olla poutaa, mutta sadekuuroja tuli pitkin päivää. Ja kaikenkaikkiaan on ollut vaihtelevaa. Puolipilvistä, mutta lämmintä. Viimeyönä on satanut ja aamulla oli sumuista. Lämpötila n.+16. Illalla mittarissa oli 14 lämpöastetta klo 21.

8.9.2013 Mennyt viikko oli lämmin ja aurinkoinen. Viikonloppu oli jopa kesäisen lämmin-sunnuntai-iltapäivällä mittari näytti 21.3 plussaa. Näin kaunista alkusyksyä ei ole muutamaan vuoteen ollutkaan. Joidenkin ennusteiden mukaan säätyypissä ei suuria muutoksia ole odotettevissakaan. Saa nähdä....

2.9.2013 Lauantaina ei kuitenkaan satanut, sensijaan syyskuu alkoi sadekuuroisena, mutta lämpimänä. Viljanpuijille loppuviikon säät oli otolliset.

29.8.2013 Koko viikon on saatu nauttia hienosta elokuun säästä. Tulee lapsuuden elokuut mieleen. Lämmintä jokapäivä yli +20. Keskiviikkona tuuli kuivasi pois aamukasteet vauhdilla. Viikonlopusta näyttäisi tulevan myös lämmin, mutta luultavasti lauantaina satelee.

23.8.2013 Eilen saatiin kokemusta loppukesän vaihtelevasta säätilasta-kauniin ja leppoisan ulkohetken keskeytti äkkiäalkanut raivoisa vesikuuro tuulen kera, jonka jälkeen oli taas kaunista ja tyyntä. Tänään on aurinkoista ja tuulista. Lämmintä vajaa parikymmentä. Yö oli viileä.

21.8.2013 Vetisen ajanjakson jälkeen on ollut muutama kokonaan kuiva päivä. Lämpöäkin on ollut ihan kesäisen oloisesti, reilu +20. Yöt on kylläkin viileitä. Aamulla mittari näytti +13.2 klo 7. Aurinkoisia päiviä on vieläkin luvassa, mutta vähän viilenevää kuitenkin.

15.8.2013 Vettä,vettä.. vain pieniä hetkiä sateetonta. Lämpöä +14.6 klo 12.20.

14.8.2013 Vaihteleva säätyyppi jatkuu. Tänään näyttäisi satavan koko päivän. Eilen ja toissapäivänä ukkoskuuroja tuli pitkin päivää. Maanantaina illansuussa satoi tosi rankasti. Lämpötila on laskenut melkoisesti-mittarilukema on +14.1 klo 10.30.

9.8.2013 Epävakaista, mutta lämmintä. Aamuyöllä ukkosti ja satoi. Puoliltapäivin lämpöasteita.+22.6.

5.8.2013 Helteistä ja heikkotuulista on viimepäivinä ollut. Tänään ripsautti hiukan vettä illansuussa.

2.8.2013 Sateisen harmaata, mutta kohtalaisen lämmintä. +18 näyttää lämpömittari.

31.7.2013 Lämpimät päivät jatkuvat. Yli +20 asteen mittarilukemia. Tänään on puolipilvistä, samoin oli eilen. Iltapäiväksi on ennustettu sadekuuroja.
Kymmenillä pääskysenpoikasilla on ollut lentoharjoituksia jo useana päivänä. Kivan katsella, siitäkin huolimatta, että sehän enteilee syksyä...

28.7.2013 Kaunista ja lämmintä. Sunnuntai-iltana klo 19.30 mittarilukema on +21.3. Huomiseksikin on luvassa mukavaa kesäsäätä, jopa hellettä.

25.7.2013 Piiitkästä aikaa pilvetön taivas! Lämmintä +21.

24.7.2013 Eilen oli lupaavan lämmin iltapäivä +21, mutta tänäaamuna on taas pilvistä. Lämpömittari näyttää +16. Tuulee idänpuolelta.

22.7.2013 Sateiselta ja tuuliselta näyttää.Siis taas viileä päivä luvassa.
Viikonlopun sää oli puolipilvinen, mutta onneksi suurinpiirtein sateeton, lukkunottamatta lauantaiöistä sadetta. Lämpöä ei ole edelleenkään kovin paljon. Aamuisin +12-15 astetta.

16.7.2013 Kesäinen ilma muuttui tänään hyvin koleaksi ja tuuliseksi. Lämmintä illansuussa +15 ja yötä kohden vielä alenee. Epävakaistakin luvattiin säätiedotuksessa. Iltapäivällä tuli pari sadekuuroa. Taitaa olla helteet ohi.

12.7.2013 Aurinkoista ja heikkotuulista. Keskiviikkoiltana satoi vähän aikaa, mutta sadetta tuli arvioitua vähemmän. Viikonlopuksi on luvattu kohtalaisen kaunista kesäsäätä.

7.7.2013 Epävakainen säätyyppi jatkui koko viikon. Sunnuntai näyttää aurinkoiselta ja puolipilviseltä. Lämmintä on luvattu +20-25 välille.

2.7.2013 Koko maanantain satoi vettä ja vielä tänäänkin aamulla oli yksi rankkasadekuuro.
Päivä on ollut puolipilvinen ja melko tuulinen. Lämmintä reilusti alle +20 astetta. Illemmalla kuitenkin melko lämmintä.

30.6.2013 Kesäkuun viimeinen lauantai-ilta päättyi sitten ukkoseen ja aikamoiseen veisisateeseen. Päivällä olikin kovin helteistä ja polttavaa. Sunnuntai puolestaan on ollut puolipilvinen ja lämmin-ajoittain mittari pomppasi +24.asteeseen.

28.6.2013 Vaikka muualla Suomessa ukkonen teki eilen tuhojaan, täällä vain satoi tunnin verran illalla. Olisi vettä saanut ripotella enemmänkin. Tänään oli vähän viileämpää kuin eilen, mutta hellettä kumminkin. 21.30 lämmintä 21.1 astetta.
Ennusteessa povataan sään muuttumista epävakaisemmaksi sunnuntaista alkaen, mutta saa nähdä..

25.6.2013 Helteinen päivä. Lämpötila lähellä +30. Vielä klo 21.30 mittari näyttää +24.4. Hienoa lomasäätä siis..

23.6.2013 Lämmin +24 päivä. Puolipilvistä ja heikkotuulista.

22.6.2013 Juhannusta on vietetty melko aurinkoisessa ja lämpimässä säässä. Lämpö liki hellelukemissa. Torstai-iltana oli vielä melko viileää.

15.6.2013 Perjantaina satoi koko päivän tasaisen tuhnuisesti. Lämmintä n.+15. Tänään puolestaan tuulee navakasti lännen suunnalta ja on puolipilvistä. Mittari näyttää +20.

13.6.2013 Tänään poutainen ja kohtalaisen lämmin päivä. Noin +18. Pilviä alkaa kerääntyä. Toivottavasti ei tulisi sitä luvattua rankkasadetta. Tiistaina iltapäivällä tuli nimittäin pari rankkasadekuuroa, niin että kaikki paikat lainehti hetken aikaa.

11.6.2013 Sataa ja on satanut kai pitkin yötä. Tiessä olevista kuopista päätellen. Koko taivas tasaisen harmaana. Lämmintä reilu +12 klo 9. Aikamoinen pudotus viimeviikosta.
Eilen maanantaina välillä paistoi, välillä satoi ja illalla vähän ukkosti.

9.6.2013 Menneen viikon hellesää viileni loppupäivinä. Torstaina vähän ukkosti ja satoi. Perjantai-iltana ja lauantainakin tuli sadekuuroja. Raikasti ja puhdisti ilmaa ja oli jo tuiki tarpeellista luonnolle. Loppui metsäpalovaroitus. Sunnuntai näyttäisi olevan aurinkoinen ja puolipilvinen. Lämpöä +20 asteen vaiheilla.
Paitsi, että koko iltapäivän ukkoskuuroja tuli ja meni.

3.6.2013 Hellettä. Klo 22.30 lämmintä +20.

2.6.2013 Hellekesä tulla tupsahti heti kevään jälkeen. Toukokuun alussa kevät oli myöhässa ja nyt kesä on parisen viikkoa etuajassa. Ei ihme, että ihan huimaa tuo luonno kiihtynyt kasvu. Koulujen päättäjäisiä vietettiin tänävuonna siis kesäisessä ja helteisessä säässä.
Nyt sunnuntai-iltapäivällä mittari näyttää +26.2. Vesisateista ei tietoakaan, eikä juuri pilvistäkään. Kohtalaisen samanlaiset ilmat kuin toissavuonna.
Vuosi sitten kelit näihin aikoihin olivat ihan päinvastaisia. Oli kylmä ja vettä satoi.

29.5.2013 Lämmintä ja aurinkoista ja tuulista edelleen. Lämpömittari näyttää +22.6.

27.5.2013 Loppuviikosta oli viileitä päiviä. Torstaina oli aamulla alle +10 lämmintä.
Mutta nyt taas on kaunista, lämmintä ja aurinkoista. Tuulista kylläkin. Lämpötila + 21.6 nyt iltapäivällä.
Heinä oli virahtanut viikonlopun aikana ihan silmissä ja voikukat kukkii keltaisenaan.

22.5.2013 Sunnuntaiöisen ukkossateen jälkeen on ollut kohtalaisen lämpimiä poutapäiviä. eilen ja varsinkin tänään itätuuli viilensi ilmaa ja viimeaikaista kylmempää lupaili säätiedoituskin. Heinä kasvaa kohisten ja tuomi kukkii. Muutenkin tänävuonna kevät ikäänkuin pyrähti. Ruohonleikkuri oli jo kovassa käytössä.

18.5.2013 Torstai ja perjantai olivat edellisiäkin lämpimämpiä päiviä, yli +20 asteen. Ei vielä hellettä kuitenkaan. Tänään taivas puolipilvessä ja tuuli saa ilman tuntumaan viileältä. Sateetonta, mutta säätiedotus lupaili jo yöksi epävakaista ja ukkoskuuroja.
Nurmikko kasvaa jo sellaista vauhtia, että tarviis jo kai leikkuuta. Mustikka alkaa lämpimillä paikoilla kukkimaan.

15.5.2013 Lämmin kevätsää jatkuu. Vähän alle parinkymmenen lämpöasteen ja poutaa.

13.5.2013 Lauantaina oli kevään ensimmäinen ukkonen ja sen kaverina hetken rankkasade.
Sunnuntai oli puolestaan leppeä ja kuin kaikille äideille tilattu kaunis kevätpäivä. Ja tänään maanantaina kaunis ilma jatkuu. Lämmintä +18.
Luonto on puhjennut vihertämään oikein vaudilla. Vielä torstaina koivuista ei oikein ollut varma onko silmut puhjennu vai ei, mutta jo perjantaina ne vihersi kunnolla.

9.5.2013 Keskiviikko oli kevään ehdottomasti kaunein ja lämpimin päivä. Parhaimmillaan lämpöasteita oli n.+20. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja tuulikin oli leppoisaa.
Tänään helatorstaina jo aamusta oli pilvistä ja nyt puoliltapäivin on jo tullut pari sadekuuroa. Lämmintä n.+10 astetta. Aamulla linnut pitivät konserttiaan, josta käen kukunta nousi ylitse muiden.

6.5.2013 Ei se tuuli tyyntynyt sen kummemmin vasta kun sunnuntaina. Lauantai oli melko lämmin, sunnuntaina puolestaan satoi -välillä rankastikin. Sateen aikan lämpötila oli +5.5 vaikka hetkeä aiemmin oli yli +10. Tänään maanantaina on ollut selvästi keväisen lämmin päivä. Nyt illalla klo 20 lämmintä + 12 astetta. Havaintoni mukaan järvissä ei enää näy jäätä.

2.5.2013 Muutamana päivänä on tuullut, niin että tukka meinas lähtee päästä! Vappuaattona satoi, ajoittain rankasti. Illalla sähköt oli poikki viitisen tuntia. Vappupäivä oli myös hyvin tuulinen.
Tänä torstaiaamuna aurinko on pilviharson takana ja kolealta tuntuu. Klo 7 lämmintä +3.9. Onneksi tuuli on tyyntynyt.
Jäät on joissain paikoin hyvin tummia.

28.4.2013 Viimeyö oli kylmä, lämpötila oli käväissyt -2 asteessa. Toissayökin oli vilpoinen ja aamulla maa oli valkoinen lumirännän jäljiltä. Vielä aamupäivällä varjoiset paikat oli lumihärmässä. Muutenkin tuntuu kolealle tuulen takia. Lämpöä päivällä +6-8 astetta. Siitä huolimatta näin kaksi pääskystä ja tänään meitä todistajia havainnolle oli jo kaksi.
Jäät alkaa näyttää tummilta, joten suurta varoivaisuutta. Itse en enää jäälle menisi.

24.4.2013 Kovin on ollut tuulista koko alkuviikko. Maanantaina oli tosi kaunis päivä, tiistaina akloi sade illansuussa ja jatkui yöhön asti. Nyt näyttää kolean harmaalta, lämmintä alle viisi plusastetta. Lumi on sulanut, mutta jäät näyttää vielä pysyvän. Lauantaina näin ensimmäiset västäräkit ja peipposet liversi lähimetsässä.

19.4.2013 Tuulee ja lujaa. Pilvistä ja välillä vihmoo vettä. Lämpötila jossain +5-6 asteen tienoilla ja tuntuu kolealta. Aikaisin aamulla oli vielä aurinkoista ja ekojen muuttolintujen konsertti. Lumi on kohta aukeilta paikoilta sulanut kokonaan pois. Parina päivänä lämmintä oli jo yli +10 astetta.

16.4.2013 Kevät on ottanut ihan valtavan harppauksen eteenpäin! Yöllä lämpötila oli edelleen nollan yläpuolella ja päivällä mittari näytti hetken +8.5 astetta. Silloin aurinko paistoi pilvien takaa. Nyt klo 18 on pilvistä ja lämmintä +5. Lumi on sulanut ihan silmissä. Jäällä on vettä.

14.4.2013 Eilen lauantaina satoi vettä koko päivän, joten lumet sai kyytiä. Viimeiset kolme yötä ovat olleet lauhoja, lämpömittari on pysytellyt ympäri vuorokauden plussalla. Nyt pilvipouta, lämmintä 3.6.

10.4.2013 Aurinkoisina päivinä lämmintä on ollut viisi-kuusi astetta, mutta öisin edelleen napakkaa pakkasta. Aamulla klo 7.15 oli vielä n. -6 astetta. Maanantaina satoi lumiräntää.

4.4.2013 Tänään lämpömittari näytti hetkenaikaa jo +5.2! Yöllä pakkasta. Lumi sulaa hitaasti, mutta varmasti.

1.4.2013 Pääsiäisen aikaan aurinko paistoi päivisin, mutta öisin on ollut edelleen kovin kylmää. Pakkasta on ollut hyvinkin lähellä kymmentä astetta. Päivisin puolestaan jokunen lämpöaste.

27.3.2013 Yöllä kylmää n. -10, päivällä aurinkoista, mutta plusasteita vain yksi.

26.3.2013 Eilen oli todellakin melko aurinkoinen ja lämmin päivä. Lämpöasteita oli ainakin hetkellisesti +4.6. Tänäkin aamuna aurinko paistaa ja pakkasta alle kymmenen. Tuulee heikosti.

25.3.2013 Aamulla pakkasta vähän alle 10 astetta. Eilen lämpötila käväisi jo plussalla ja tänään näyttäisi tulevan eilistäkin lämpimämpää, koska tänään aurinko näyttäisi paistavan pilvettömältä taivaalta.

21.3.2013 Kylmää on, päivälläkin -7 astetta. Tulevasta yöstä tulossa kipakka pakkasyö. Eilisen tuulen aikaansaamat kinokset on niin kovia, ettei tavallinen lumilapio niihin pysy!

20.3.2013 Tuulee, tuulee... ilma tuntuu jokseenkin hyytävältä, vaikka aurinko paistaa liki pilvettömältä taivaalta ja pakkasta vain pari astetta. Lumi siirtyilee paikasta toiseen eli kinostaa sopivaan paikkaan. Tai sopimattomaan, jos se paikka on ajotie.

18.3.2013 Revontulet lomusivat eilen illalla tosi komeasti ja korkeasti koko pohjoisella taivaankannella. Upea näky!

17.3.2013 Kauniista aurinkoisista kevättalvenpäivistä on saatu viimepäivinä nauttia. Öisin edelleen kovin kylmää- pakkasta reilusti yli -20 astetta. Tänään sunnuntaina puoliltapäivin on pakkasta vielä reilu -7. Ennusteiden mukaan lämpimämpää ei ole edes luvassa. Ja taitaa taas alkaa tuulla idän-pohjoisen suunnalta. Viimevuonna lämpötila on näihin aikoihin päivisin ollut jo monena päivänä plussan puolella.

12.3.2013 Pakkasta ja aurinkoista. Lämpötila on päivällä n.-5 astetta. Öisin on hyvin kylmää. Pakkasta parinkymmen miinusasteen vaiheilla. Toistaiseksi lunta ei ole satanut kovin paljon, mutta tuuli on ajoittain hyytävää.

9.3.2013 Aurinkoinen lauantaipäivä, joskin pohjoisviima tuntui ikävältä. Nyt illalla klo 18 pakkasta on jo liki -12. Yöstä on tulossa jälleen kylmä. Öisin on yleensäkin ollut pakkasta 15-20 asteen välillä.

7.3.2013 Pakkasta on enimmäkseen pidellyt. Eilen oli välillä parisen astetta plussaa, mutta illasta kylmeni melko nopeasti. Illalla ja alkuyöstää tuuli tosi rajusti. Lumi pöllysi, vaikkei enää satanutkaan. Tänäänkin tuulee kovaa, välillä pyryttää lunta ja välillä aurinko pilkistää. Yritin ottaa tuiskukuvia, mutta kovin on pyrypojat kiireisiä... Pakkasta n.-5-6 astetta.

1.3.2013 Maaliskuu alkoi suojasäässä, mutta jo puoliltapäivin oli reilusti pakkasta. Tuuli on pohjoisen puolelle ja välillä navakkaa. Iltaseitsemältä pakkasta on -11 astetta.

27.2.2013 Eilen tuuli navakasti. Väälillä paistoi, välillä ei. Tänään on pilvinen, tihkusateinen suojasää. Lämpöasteita iltapäivällä +2.2.

25.2.2013 Sääennuste on povannut auringonpaistetta jo useampanakin päivänä, mutta missä lie, kun ei näy. Siis pilvisyys ja harmaus jatkuu. Tuulee kohtalaisesti lännestä ja miinusasteita on reilu yksi.
Paistoi aurinko sittenkin iltapäivällä ja oikein kauniisti paistoikin. Kiva!!

21.2.2013 Pakkaspäivä tänäänkin. Aamulla miinusasteita oli n.9 ja nyt iltapäivällä mittari näyttää -6.8. Aurinko yrittää sinnikkäästi pilkistää, mutta kuten lämpöasteista voi päätellä pilvet vie voiton. Onneksi on kuitenkin poutaista, eli lumisateet jäi alkuviikkoon. Tuuli on lännen suunnalla.

18.2.2013 Ohutta lumisadetta ja pakkasta noin -4 astetta.

14.2.2013 Pilvinen, poutainen pikkupakkaspäivä. Tyyntäkin on. Edellisien päivien lämpötila heilui nollan molemminpuolin ja siis sai aikaan jonkiverran liukkautta.

10.2.2013 Perjantaista lähtien on satanut lunta, onneksi kuitenkin kohtuullisesti. Ennusteiden mukaista sakeaa sadetta ei tullut. Miinusasteita oli muutama, mutta nyt on jotakuinkin nollakeli. Pöpperöistä taitaa keli olla tienpäällä.

5.2.2013 Sunnuntaisen lumenkolauksen jälkeen on ollut kivoja talvipäiviä. Pakkanen -3 ja-6 asteen välillä. Tänään tuuli kohtalaisesti.

2.2.2013 Menneen viikon aikana on lumi tuiskunnut kunnolla ainakin kaksi kertaa, sunnuntaina ja keskiviikona. Keli oli sen mukaista. Torstaina lämpötila oli plussalla asteen verran. Muuten on ollut pikkupakkasta. Nyt lauantaina miinusasteita on n. kolme-neljä.

26.1.2013 Sydäntalvinen säätila jatkuu. Pakkasta on ollut koko viikon alle -10 ja -18 asteen välillä. Perjantai-iltana tuhrutti vähän lunta ja tuulee lännen puolelta.

21.1.2013 Perjantain pakkaslukemat oli tämäntalven kovimmat ja mittari näyttikin -26.6. Jossain oli kyllä huomattavasti kipakammat lukemat. Viikonlopun aikan pakkanen hellitti, niin että sunnuntaina päivällä pakkasta oli jo alle -9. Lauantaina ja vielä sunnuntainakin tuuli kyllä sai ilman tuntumaan melkein kylmemmälle. Lauantaina satoi lunta.
Tänään maanantaina ilmavirtaus käy pohjoisesta (päättelen piipusta puskevan savun suunnasta) ja pakkasta on -14.4. On muuten kiristynyt klo 7.30 lukemista parisen astetta kahdessa tunnissa.

16.1.2013 Alle -10 asteen pakkaslukemia on mittari näyttänyt viimepäivinä. Tuuli on virinnyt, mutta on heikohkoa. Puolenpäivän maissa hipsuteli vähän lunta.

13.1.2013 Lämpötila aamulla -11.8. Hyytävä pohjoisvirtaus saa ilman tuntumaan kylmemmälle.

12.1.2013 Pakkasta oli aamulla -20 astetta, mutta vastineensi onkin sitten kaunis auringonpaiste piiiitkästä aikaa. Iltapäivällä pakkasta -17.2.

11.1.2013 Tuulee kylmästi jostain idänpuolelta. Alkuviikosta satanut lumi on siirtynyt paikasta toiseen, eli tie tukossa ja kinoksia pihassa. Pakkasta -7.3 astetta.

9.1.2013 Pakkasella ollaan oltu koko viikko. Välillä toistakymmentä astetta, mutta enimmäkseen lukemat on olleet maltillisia. Nyt keskiviikona illansuussa mittari näyttää -1.5 astetta. Parina viimepäivänä on satanut lunta kolattavaksi asti. Maanantaina paistoi aurinko, mutta muuten on ollut enempi pilvistä ja tuuletontakin. Hämärä laskeutuu nopeasti....

2.1.2013 Vuosi vaihtui sitten suojasäässä ja eilen uudenvuodenpäivänä satoi ensin räntää ja sitten silkkaa vettä. Sohjokelihän siitä sitten tuli. Lämmintä oli parhaimmillaan +2.2 astetta ja pari yötäkin lämpötila on ollut plussalla. Tänään iltapäivästä sade muuttui uudelleen rännäksi ja nyt illalla mittari näyttää enää +0.1. Huomiseksi on jo luvassa pakkasta, joten kulkuväylät muuttunevat sitten petollisen liukkaiksi.

28.12.2012 Niin, koko joulun sää oli kylmää. Pakkasta n.-17 vaiheilla, mutta torstaina lauhtui rajusti. Illalla oli jo lämpimän puolella +0,6. Lumet tuli katolta rymisten. Tänään on taas jo miinusasteita pari-kolme. Lämpötila on laskenut parissa tunnissa jo kaksi astetta. Lunta on satanut melkein joka päivä. Riittävästi, sanoisin. Säätiedotus on luvannut eestaas sahavia lämpötiloja, joten ennusteen mukaan lienee odotettavissa lauha vuodenvaihde.

23.12.2012 Pakkanen vaan jatkuu..viimeyönä meni jo yli -23 asteen. Maisema on kyllä jouluisen kaunis, puut huurteisia ja kimalteisia auringon valossa.

19.12.2012 On hanget korkeat nietokset ja talven paukkuvat pakkaset...pakkanen on päivänaikana kiristynyt yli -20 asteen. Aamulla oli vielä n.-19, mutta jossain vaiheessa on ollut jo -21.2 pakkasta. Ja viima muuttaa kelin HYYTÄVÄKSI. Hrr.. Mutta positiivista on se, että aurinko näkyy, ja yöllä tähdet sekä kuunpuolikas. Eikä sada lunta. Kaunista on, mutta kylmää. Maanantai ja tiistaikin vielä oli maltilliset pakkaslukemat, toki tuuli sai silloinkin ilman tuntumaan kovin kylmältä.

14.12.2012 Lunta on satanut tasaisesti joka päivä. Ja tuuli on aikaajoin ollut kovaa tai puuskittaista. Lämpötila on vaihdellut liki nollasta -8 asteeseen. Tänä perjantaiaamuna mittari näyttää -4.9.

10.12.2012 Perjantai-sunnuntai aikana satoi lunta kohtalaisesti, niin että oli lumikolalle käyttöä. Onneksi oli kevyttä pakkaslunta. Pakkanen oli heikohkoa alle-5 astetta.

7.12.2012 Puhtaan valkoiselta näyttää....Itsenäisyyspäivää vietettiin mukavassa joulukuun säässä. Pakkasta oli n.-5 astetta. Illasta alkoi tuulla ja nyt tuulee idästä ja sataa vähän lunta, pakkanen -6 asteen vaiheilla.

4.12.2012 Lunta on sadellut vähän lisää ja pakkanen jämähti n.-12-14 asteen vaiheille.
Päivä oli pilvinen ja kohtalaisen vähätuulinen.

3.12.2012 Sunnuntaipäivä oli jo tyyni talvipäivä. Lämpötila heilui 7-11 miinusasteen välillä. Viimeyönä on pakkasta ollut enimmillään 19.6 ja nyt aamukahdeksalta 18.3. Napakka keli. Toppahousuille tuli käyttöä alle viikossa!!

1.12.2012 Ja katkesihan ne sähköt eilen perjantaina montakin kertaa. Aamupäivän ja ilta puoli kahdeksan välillä virtaa oli käytettävissä pisimmillään kolmisen tuntia. Enimmäkseen säköt meni ja tuli ja meni.. Puolen yön jälkeen ei katkoksia ole tainnut olla.
Talvi sitten tulla paukahti kerralla. Tuuli tuiversi ihan mahottomasti torstai-illasta lähtien ja luntakin on nyt sitten maassa muutama sentti. Ja kinoksissa sitten liki puolimetriä. Kolme kinosta on jo siirretty paikasta A paikkaan B. Neljäs vielä odottaa vuoroaan...Pakkasta on 11.3 astetta ja yhäkin vielä tuulee ja ohutta lumisadetta tulee koko ajan.

29.11.2012 Edellisen päivityksen jälkeen ilma on sitten muuttunut totaalisesti. Tiistaina oli jo pakkasen puolella ja keskiviikkona jo reilu -5. Tyyni sää on muuttunut tuuliseksi ja nyt tuulee jo vaakasuoraan idästä. Ihan pikkuisen tulee lunta - tai paremminkin - tuulee lunta. Pakkasta -5 astetta. Sääennusteen mukaan tuuli yltyy kovaksi, jopa myrskyksi. Voipi sähkötkin sitten katketa...

25.11.2012 Säätilassa ei viimeisen viikon aikana ole tapahtunut mitään muutosta. Siis tavanomaista lämpimmissä olosuhteissa ollaa elelty. Korkein lämpölukema oli +7.

18.11.2012 Lumetonta ja lämmintä on yhä edelleen... Lämpöasteita on parhaimmillaa ollut yli 5. Nyt sunnuntaina iltapäivällä tuulee kohtalaisesti etelänpuolelta ja mittari näyttää +3.6. Onneksi on ollut kohtuullisen sateetonta. Lauantaina oli tyyntä.

14.11.2012 Tiistaipäivä oli kaunis, tuulinen ja kolea. Aamulla tienpinnat oli jäässä ja koko päivän lämpötila heilui nollan vaiheilla. Sensijaan tänään oli taas harmaa, tihkusateinen ja jokseenkin tyyni ilma aina iltaan asti. Nyt iltayhdeksän aikoihin tuulee taas kovemmin ja mittari näyttää lämpöasteiksi 6.3!! Että tällainen alkutalvi.

12.11.2012 Yön aikana kaikki lumi oli hävinnyt. Lämpötila on +6.3 (klo 11.15). Tuulee jostain etelänpuolelta aika kovaa. Puolipilvistä.

11.11.2012 Isänpäivä valkeni harmaana ja kosteana. Lämmintä vajaa kaksi astetta. Taitaa tämäkin "talvi" sulaa pois, sillä maa lumen alla on ihan sulaa ja pehmää.

8.11.2012 Talvinen keli, lunta maassa muutama sentti. Lämpötila on ollut nollan molemminpuolin, nyt varttia vaille iltayhdeksän miinusasteita on 3.3. Päivällä paistoi aurinko.

6.10.2012 Lumi-räntää rätkii reippaasti tuulen kera koillisen suunnasta. Lämmintä +0.3. Eilen jo oli kylmänkalvakka ja harmaa päivä.

4.11.2012 Tasaisen varmasti lumi häippäsi, niin ettei siitä lauantaina ollut jälkeäkään. Perjantaina tuuli melkoisesti ja lämmintä oli melkein +5 astetta, yöt on ollu myös plussalla. Nyt sunnuntaina aamupäivällä mittari näyttää +3,4 astetta. Harmaata ja kosteaa.

31.10.2012 Lunta kertyi kuitenkin lisää viimeyön aikana. Hiukan on ollut pakkasella, mutta nyt illalla lämpöasteita on +0.2. Huomiseksi on luvattu jo useita lämpöasteita...

29.10.2012 Viimeyönä oli pakkasta -4-5 astetta ja vähän oli ripsutellut lunta, päivällä paistoi aurinko ja nyt n.18.30 lämpötila on nollassa. Taitaa tuo ensilumi sulaa vielä pois...

28.10.2012 Keli on pysytellyt pakkasella, viimeyön aikana pakkanen on käväissyt jo -7.8 asteessa. Tänään sunnuntaina iltapäivällä oli hetkisen nollassa. Lauantai-iltana lämpömittari sahasi -4.4 ja -7.5 väliä. Juu ja tänään aamupäivällä oli tunninverran hyvin sumuista, sitten taas aurinko tuli esiin.

26.10.2012 Nyt on jo talventuntua, sillä viimeyönä pakkasta oli n.-6 astetta ja koko päivä pysyi pakkasella ja illansuussa satoi ensilumi. Tämä koko viikko on ollut kylmä, keskiviikko oli poikkeus...mutta silloin tietysti satoi. Aurinko paistoi useana päivänä. maanantain-tiistain välinen yö oli ensimmäinen pakkasyö.

20.10.2012 Eilen perjantaina iltapäivällä oli lämmintä +12 astetta ja tietty vesikuuroja. Illemmalla poutaantui. Tänään lauantaina oli puolestaan kuiva ja melko tyyni keli, mutta lämpötila ei noussut +4 astetta ylemmäs. Nyt kun kello on 19.40 lämmintä on vain +0.3. saa nähdä onko yöllä jo pakkasen puolella.

17.10.2012 Maanantai oli vielä poutainen, mutta kylmä-lämmintä alle +5 ja yöllä oli ollut vain +1.2. Tiistai puolestaan hyvin tuulinen ja vaihteleva, mutta lämmin-parhaimmillaan lämmintä oli +11. Tänään keskiviikkona päivällä oli vedenpaisumus, nyt illalla klo 21 lämmintä on yli+7 ja tuulee ihan kamalasti, vaihteeksi on poutaa.

14.10.2012 Perjantaista sunnuntai-illansuuhun asti on ollut kohtalaisen kuiva ajanjakso. Eilen lauantaina esiintyi sadekuuroja ja kai yölläkin oli vettä hiukan tullut. Viimeisen vuorokauden aikana lämpötila on vaihdellut +2 ja +7.6 välillä. Tänään sunnuntaina aurinkokin näyttäytyi, tosin vasta myöhään iltapäivällä.

11.10.2012 Taivas on tasaisen harmaa. Jos oikein tarkkaan katsoo voi nähdä pienen sinisen häivähdyksen pilvien takaa. Lämpötila +6.9. Tuulee pohjoisesta.

9.10.2012 Lauantai-maanantai ajanjakso oli kohtuullisen kuiva, välillä aurinkokin paistoi kauniisti. Normaalia lämpimämpääkin oli, +10-12. Täällä ei siis rankkasateita ollut.
Nyt tiistaiaamuna lämmintä on +6.7, yöllä tullut vettä, mutta nyt pilviharso repeilee. Tuuli on kääntynyt idän puolelle.
Kaikenkaikkiaan mennyt kesä ja alkusyksy on ollut siis poikkeuksellisen märkä ja maa on vedellä kyllästetty. Sen huomaa täällä mäelläkin-painanteista joihin vesi kertyy, se ei ehdi häviämään edes parissa päivässä...ennen seuraavaa sadetta.

5.10.2012 Tasaisen harmaata... lämmintä +10.9. Välillä tihuuttaa vettä.

3.10.2012 Tiistai oli poikkeuksellisen kaunis, poutainen ja lämmin päivä. Plusasteita taisi olla 13-14. Tänään aamu koitti jälleen tasaisen harmaana, mutta jotakuinkin poutaisena, joskus aikaisin aamulla oli kyllä vähän tihutellut. Nyt puolenpäivän aikaan on yhä edelleen tyyni, pouta ja lämpötila +12.

1.10.2012 Eilen sunnuntaina satoi koko päivän, kuuroja muka...tänään on ollut pilvinen poutapäivä. Tosin sääennusteen lupaama auingonpilkahduskin näkyi hetkenaikaa. Lämmintä oli kymmenen asteen paikkeilla.

29.9.2012 Juu kyllä se sade yllätti, puolenyön jälkeen vettä tuli ihan kaatamalla, mutta perjantaipäivän vain heikohkoina kuuroina. Tänään oli kaunis ja poutainen lauantaipäivä pitkästä aikaa. Melko lämmintäkin on ollut.

27.9.2012 Eilen keskiviikkona oli poikkeuksellisesti POUTAA koko päivän. Viimeyön aikana oli kutenkin jo satanut. Tuuli käy nyt kaakonpuolelta ja mittari näyttää lämpötilaksi +10.7 (klo 10.00). Pilvistä...eli eiköhän sääennusteen mukainen sade meidät taas yllätä.

24.9.2012 Vettä, vettä, vettä...maa alkaa olla jo niin märkä, ettei se ehdi imeä taivaalta tulevaa uutta sadetta. Tuntuu, että vettä on tullu kohta vuoden yhtämittaa. Lämmintä n.+ 8.

20.9.2012 Keskiviikkoisen tuhru- ja kuurosateiden sekä yöllisen rankkasateen jälkeen torstai valkeni poutaisena ja aurinkoisena. Tuuli on ollut kohtalaisen navakkaa ja nyt illasta näyttää taivaan rannalla taas synkkiä pilviä. Lämpötila on ollut alta +15 astetta.

18.9.2012 Sunnuntai oli todella kaunis ja lämmin syyspäivä, melko tuulinen kylläkin. Sitä edelsi kohtalaisen viileä yö. Tuulista oli koko viikonlopun tienoo ja vielä maanantaikin. Sadetta tuli kuuroina tai tihkuna. Nyt tiistaina aamu on pilvetön ja tuuli heikohkoa. Lämpötila +10 asteessa.
Luontohavainto: Peltoetana mateli pitkin ikkunaa, kolmisen metriä maanpinnasta. Kosteutta siis on reilusti.

12.9.2012 Maanantaiyö oli toistaiseksi alkaneen syksyn kylmin, alimmillaan lämpömittari käväisi n.+2 asteessa. Päivällä tuuli kylmästi pohjoisesta ja oli kuivaa ja aurinkoista. Tiistai taas puolestaan oli lämmin, kostea ja tyyni, aamupäivällä satoi. Lämmintä oli parhaimmillaan n.+18. Tämä keskiviikkoaamu oli aluksi puolipilvinen, mutta nyt kellon tullessa 9 maisema näyttää kovin sumuiselta. Nopeita muutoksia siis. Lämpötila on kuitenkin +14 asteen vaiheilla.

7.9.2012 Pari päivää oli kovin tuulista ja eilisestä asti on ollut melko kolean oloista. Aamulla klo 7 lämmintä +7.6. Onneksi ei ole juuri sadellut.

4.9.2012 Tämä tiistaipäivä on ollut poikkeuksellisen kaunis ja kohtalaisen lämminkin, yli +15 . Eilen iltapäivällä ja illalla satoi ajoittain ihan kaatamalla ja jossain välissä ukkonenkin jyrisi ihan kunnolla. Yö oli kylmä, sillä aamulla klo 8 lämmintä oli nipinnapin +8 astetta.

2.9.2012 Tasaisen harmaa ja kostea päivä, tuulee idänpuolelta ja lämmintä vaivaiset +12.

1.9.2012 Syksyntuntua on ilmassa, yöllä lämmintä oli reilusti alle +10 ja aamupäivälläkään ei paljoa yli kymmenen asteen päästy. Puolipilvinen ja tuulinen joskin toistaiseksi sateeton on päivän sää.

31.8.2012 Aamu valkeni poikkeuksellisen selkeänä, mutta hyvin viileänä. Yöllä oli kuunpaiste-sekin poikkeuksellista näin pilvisenä aikana. Lämmintä nyt 8.30 +10.7.

27.8.2012 Sää jatkui loppuviikon vaihtelevana, mutta kohtuullisen lämpimänä. Sunnuntai oli kuiva ja puolipilvinen. lämpötila on ollut +20 asteen vaiheilla. Nyt maanantaiaamuna sataa ja lämmintä alle +15. Syksyiseltä tuntuu.

22.8.2012 Sunnuntai-iltana sitten satoi hetken aikaa kaatamalla. Ensin satoi lännestä ja hetken kuluttua idästä. Ilma viileni reippaasti. Alkuviikko on ollut poutainen ja melko tavanomainen. Toki ma-ti välinen yö oli tosi kylmä. Tänään keskiviikkona on puolipilvinen ja poutainen sää. Lämpötilat on päivällä olleet +15 asteen molemmin puolin.

19.8.2012 Lauantai ja tämä sunnuntai ovat olleet miellyttäviä loppukesän päiviä. Lämmintä mukavasti +20 tienoilla. Hetkittäin on ripsautellut vettä, nyt sunnuntai-iltana pilvisyys lisääntyy reilummin. Niin...kyllä eilen vähän jyrähteli ukkonenekin. Mutta ilta oli kaunis ja tyyni.

17.8.2012 Vesisadetta....ja ennusteen mukaan jatkuu koko päivän, lämpötila n.+15.

13.8.2012 Auringonpaistetta ja kaunista, pitkästä aikaa! Lauantai oli pilvinen ja kolea, mutta sunnuntaina oli jo himppu lämpimämpää. Oman havaintoni mukaan la-su välinen yö oli todella kylmä. Puolenyön aikoihin lämmintä taisi olla vain viitisen astetta. Nyt maanantaina on lämmintä +16 kello on 8.55.

10.8.2012 Nyt on tosi kylmää, niinkuin eilenkin. Lämpötila oli eilen aamulla +8.7 n.klo 6.30, tänäaamuna sentään liki aste enemmän. Tuulee pohjoisesta. Kovin tuntuu syksyiseltä, mutta toivottavasti vielä lämpenee.

8.8.2012 Viikonlopun ja alkuviikon aikana nähtiin niin aurinkoa kuin sadettakin. Lämmintä oli mukavasti, eiliseen asti parinkymmenen asteen paikkeilla. Sunnuntaina ja maanantaina enemmänkin. Tämä keskiviikkoaamu koitti pilvisenä, kuten eilinenkin yöllisen kaatosateen jälkeen. Tuulee kovaa ja kylmästi. Lämmintä vaivaiset +14.8 astetta. Päivänmittaan lämpötila laski yhä alemmas ja näin illalla 20.45 asteita on +9.8.

4.8.2012 Monen kuivan ja tuulisen päivän jälkeen aamu oli märkä, pilvinen ja tyyni. Lämpötila +18 hujakoilla. Kesän trendin mukainen säätila siis jatkuu.

31.7.2012 Hetkellinen viileys trooppisessa ilmastossa iski täksi aamupäiväksi. Aamulla lämmintä oli n.+17. Klo 15 lämmintä on n.+22. Eilinen päivä oli tosi hikinen, lämpötila heilui +30 tuntumassa.

30.7.2012 No sitä lämmintä on nyt sitten oikein reilusti. Eilen helleraja ylittyi reilusti ja tänään taitaa tulla uusi ennätys. Ilma on lisäksi kosteaa. Sunnuntaiyönä alkanut ukkonen pyöri ympärillä iltapäivälle asti. Hassua, kun ennen ukkosen jälkeen tapasi viilentyä niin nyt tuli helle. Auringossa lämmintä on +29.1 klo 8.50.

27.7.2012 Vihdoinkin aurinkoinen ja lämmin kesäaamu! Kastetta oli aamulla maassa niin reilusti, ettei vesisadetta tarvii tänään pelätä. Jos perimätieto pitää paikkaansa. Puolenyön aikaan oli maisema usvassa.

25.7.2012 Maanantaipäivä oli hyvin vaihteleva. Välillä oli kuuma ja välillä kylmä. Välillä satoi vettä ja välillä paistoi aurinko. Tiistai oli tasaisempi ja selvästi lämpimämpi, lämpöa +20 hujakoilla ja nyt keskiviikkoaamu näyttää kesäiseltä ja kohtuu lämpimältä.

22.7.2012 Torstain jälkeen on ollut kohtuullisen poutaista, pieniä sadekuuroja on tullut silloin tällöin. Nyt on aurinkoista ja vähän tuulee. Lämmintä +17.9 klo 12.30. Mukavan oloinen sunnuntaipäivä tuntuisi olevan ainakin ilman puolesta.

19.7.2012 Ihmeellinen sadeton hetki loppui melko pian ja sen jälkeen vettä tuli tauotta. Viime yönä satoi välillä rankastikin. Aamulla lämmintä oli alle +12,4. Hetken oli jopa poutaista. Iltapäivällä ryöpsähti päälle ukkoskuuro ja vettä tuli TOSI paljon.

18.7.2012 Vettä sataa ja lämmintä vain +12.9!! Pientä sadepilvien ohenemista näyttäisi tapahtuvan, mutta taitaa olla toiveajattelua nähdä aurinkoa tänäänkään. Ihmeellinen sadeton hetki on just nyt kellon ollessa 7.41.

16.7.2012 Viikonloppu oli melkoisen epävakainen eikä paremmasta ollut havaintoa tänäkään aamuna. Viiden jälkeen aamulla vettä tuli solkenaan, lämmintä n.+15. Hyvä sienille, paha mansikoille. Mikäli säätiedotus pitää paikkaansa, niin helteitä ja aurinkoa ei tälläviikolla nähdä.

13.7.2012 Yöllä ja aamulla on satanut ja lämpötila on alle +20 astetta. Eilen oli epävakainen sää, välillä paistoi ja välillä ripsi vettä. Ukkonenkin jyrähteli jossain kaukana, muttei tälläkään kertaa tullut tänne. Parina edellispäivänä on tuullut kohtalaisesti, joten ilma ei tuntunut tukalalta, vaikka lämmintä olikin liki +24.

10.6.2012 No sitä ukkosta ei täällä kuulunut eikä näkynyt. Vettä satoi kuuroittain maanantaina pitkälle iltapäivään. Lämmintä oli parisenkymmentä astetta. Tänään tiistaina aamu valkeni aurinkoisena ja lämpimänä ja tuulee jostain etelänpuolelta...paitsi, että tätä kirjoitellessa alkoi pilvistyä.

8.7.2012 Kaunista,aurinkoista ja hikistä oli loppuviikon päivät. Eilen lauantaina iltapäivällä pilvistyi ja illansuussa uhkasi sataa, mutta varsinainen sade tulikin vasta tänään aamulla. Nyt on taas aurinkoista, kello on lähellä puoltapäivää. Pilviharsoa on vielä. Säätiedotus lupasi tälle päivälle ukkosta. Katsotaan miten käy. Olosuhteet on kyllä ukkoskuuroille otolliset.

4.7.2012 Nyt on oikea heinäkuu. Lämpötila on reilusti päälle +20, aurinko paistaa ja tuulee leppeästi! Mukavaa lomalaisille ja heinäntekijöille.

1.7.2012 Lopultakin taitaa lämmetä. Nyt on mittarissa reilu +22 astetta, klo 19. Viime yönä oli hiukkasen ripsinyt vettä, niin että ilma on kosteaa. Tuulee heikosti jostain lännen puolelta.

28.6.2012 Aamulla oli tosi kylmä. Lämmintä n.+8 astetta ja pilvistä. Päivälläkään elohopea ei tainnut nousta edes +15 asteeseen. Nyt illalla aurinko paistaa kauniisti ja on melko tyyntä. Mittari näyttää reilua +10 klo 21.

27.6.2012 Vaihtelevaa on sää ollut. Välillä paistaa ja välillä sataa. Tänään oli ukkosta alkuiltapäivästä. Salamoi komeasti ja parikertaa jysähti melko ärhäkästi, niin että sähkötkin oli hetkenaikaa poikki.

25.6.2012 Juhannusaattona oli oikein mukava ilma ja varsinkin ilta oli kaunis ja leppeä. Ei juhannuspäiväkään paha ollut, tuuli vaan julmetusti ja illasta pilvistyi. Sunnuntai oli sitten ihan päinvastainen. Sateinen ja kolea. Viikonvaihteen lämpötilat vaihteli n.+11 liki +20 asteeseen. Juhannusaattoyönä kolmelta lämpöä oli mittarissa +6.6 eli ei mitenkään kovin lupsakka kesäyö. Nyt maanantaina aamu on valjennut pilvisen harmaana, lämpöä n.+13.5 klo 7.45. Ei taida tulla hiki tänäänkään.

20.6.2012 Kovin on tuulista ja kolean oloista. Lämpöä on noin +11 astetta näin aamusella. Juuri nyt ei sada, mutta eilen tihmoi pitkin päivää ja välillä tuli aika rankastikin. Toivottavasti lämpenisi viikonlopuksi.

18.6.2012 Lauantai(16.6) oli helteinen päivä, joka sitten iltaa kohden viileni. Ilma oli pistävää kuin olisi ollut ukkonen tulossa, mutta eipä sittenkään. Vettäkään ei satanut pelottelusta huolimatta. Anttolassa oli kuulemma tullut kaatamalla. Sunnuntaina alkoi sitten tulla täälläkin vettä ihan kunnolla ja illemmalla tuulikinkin melkoisesti. Yöllä satoi sitten vettä KAATAMALLA, aamulla sen todisti vesilammikot. Tänään puolilta päivin aurinko näyttäytyi ja nyt on taivaalla vain muutamia pilviharsoja, mutta vieläkin tuulee. Aamun n.+13 asteesta lämpö kohosi yli kahdenkymmenen.

15.6.2012 Kolme viimeistä päivää on olleet hyvin kesäisiä, heikkotuulisia ja pääosin aurinkoisia. Lämmintäkin on ollut, mittari näytti eilen ja tänään parhaimmillaan melkein +23 (saattoi mennä ylikin) astetta. Nytkin 21.50 on vielä +18.6. Mukavaa kun on lämmintä.

12.6.2012 Aamulla on herätty vesisateeseen ja +11 asteeen lämpöön. Eilisen verrattuna tuntuu kalsealta. Silloin oli iltapäivällä jo parisenkymmentä lämpöastetta.

9.6.2012 Lauantaiaamu koitti hyvin kesäisenä ja kauniina. Oikein hyvältä ilma näyttää kesänavaustapahtuman kannalta. Lämpöä on reilusti toistakymmentä astetta ja hyvin heikkoa tuulta.

7.6.2012 Kovin on sää ollut viileähköä viimepäivinä, eilen ja tänään on tuntunut jo kesäisemmältä.Eilen keskiviikkona tuli pari ravakkaa sadekuuroa. Puhdisti mukavasti ilmasta siitepölyt. Paripäivää sitten radiossa muisteltiin, että samaan aikaan viimevuonna oli kolmisenkymmentä lämpöastetta. Nyt on jääty puoleen siitä.

3.6.2012 Eilinen lauantai, koulunsa päättäneiden juhlapäivä oli kyllä tosi tuulinen sateinen ja kylmä. Välillä vettä tuli vaakasuoraan. Lämpö alle kymmenen asteen. Oli surullista heille, jotka olivat suunnitellet ulkojuhlia. No tänään on sitten ollut jo lupausta paremmasta. Parhaimmillaan lämpöä oli +14. Yöstä kyllä tulee viileä, sillä nyt 22.30 lämpöä on n.+6. Jonain yönä loppuviikosta lämpöä on ollut vain reilu +2.

31.5.2012 Pari viimepäivää on ollut kohtalaisen viileää. Säätiedotus lupaili yöksi hallaa, mutta ei ainakaan tunnu olleen, koska klo 6 lämpöä on n.+6 astetta. Pohjoisen puolelta tuulee, joten ennustukset tuntuu tänäänkin toteutuvan.

28.5.2012 Tänään koettiin taas ihan hurja lämpötilan lasku. Päiväkahviaikaan n.14.30 lämpöä oli vielä reilu +20 ja klo 18 vain +8,4. Vettä tuli railakkaasti, mutta ei kovin pitkään. Kesä kävi siis vain kylässä. Mutta kyllä sen viljapelto ihan oikeasti on oraalla.

27.5.2012 Helluntaiaikaa saatiin viettää todella mukavassa säässä. Oli sitä sadetta hiukkasen tullut perjantai-lauantaiyönä. Sillei että ilma raikastui. Tähän aikaan vuodesta luonto elää todella kiihkeästi. Muutos edellispäivästä seuraavaan on ihan silmin havaittava. Selkeimmin sen huomaa kukissa. Ja koivuissakin on jo niin isot lehdet, että ne havisee tuulessa. Aamulla lehdenhakureissulla näytti, että alkuviikosta kylvetty pelto vihertää. Siinä on ikäänkuin ohut vihreä huntu mullan päällä. Tarkistetaan huomenissa.

25.5.2012 Päivälämpötila on tänään ollut parinkymmenen asteen paremmalla puolella, vaikka yö oli jälleen kylmä. Aurinkoista on ollut, mutta illemmalla on pilvistynyt. Sateesta ei kuitenkaan ole tietoa. Hyvin on kesäisen oloista!

24.5.2012 Lämpötila on nyt iltapäivällä +16 ja viimeyönä on ollut klo 3 vajaa kolme astetta lämmintä. Pysyisi nyt vaan yöt plussalla, ettei mustikankukat palellu. Toivottavasti lämpenee säätiedotusten mukaisesti pariinkymmeneen. Ilmassa on kovasti vielä siitepölyä ja näyttäisi vaan lisääntyvän kun mänty alkaa piakkoin kukkia. Se on sitä haisevaa mömmöä järven pinnalla alkukesästä.

23.5.2012 Nyt on kevät kauneimmillaan! Aurinko paistaa ja linnut laulaa. Joka päivä luonnon vehreys lisääntyy. Saisi tuo tuuli vaan pitää välillä taukoja, mutta toisaalta eipä ole ollut hallaakaan yöllä. Mustikat on kukkinut jo kohta viikon, toki paikasta riippuen. Ja tuomi on just kans kukassa. Lämpötila on ollut +15-20 asteen paikkeilla. Välillä vähän korkeampikin. Kai tämä alkaa pikkuhiljaa olla kevään vaihtumista kesäksi!

18.5.2012 Tänään Erkin päivänä oli kovin tuulista ja koleaa, reilu kymmenen astetta eilistä kylmempää. Se on hyvän ja lämpimän kesän merkki, jos vanhankansan uskomukset pitää paikkansa..Kustaa Vilkunan Vuotuista Ajantietoa siteeraten "Kylmä Erkki, hyvä merkki, lämmin Erkki, paha merkki" tai "Erkin vilu kesän ilo". Sitä varmasti kaikki toivoo..

17.5.2012 Sääennustus lupaili ukkosia, mutta ovat varmaan vielä tulematta. Vattä oli yöllä pikkusen tullut. Lämmintä on ja lisää pukkaa. Lintujen konsertti metsässä on melkoinen. Aamupäivällä olin kuulevineni jo ruisrääkän äänen. Myöhemmin illansuussa lämpöä on yli +24. Eli ihan säätiedotuksen mukaista.

15.5.2012 Nyt oli aamulla jo ihan mukavan lämmintä. Eilen tuuli niin, että tukka meinas lähtee päästä. Maa alkaa pikkuhiljaa kuivua ja toukotyöt pääsee aloittamaan. Ainakin naapuripellolla traktori jo pörrää.

14.5.2012 Aamu on kaunis ja aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. yö on ollut varmasti viileä. Luulisin, koska illalla kymmeneltä oli lämmintä vain +5. Äitienpäivänä tuuli kylmästi pohjoisesta, mutta muuten oli kelpo keli.

11.5.2012 Yöllä runsasta sadetta ja aamulla koivut oli hiirenkorvalla. Tästä se kesänodotus alkaa.. Päivällä sadekuuroja ja lämmintä reilu +16.

10.5.2012 Tänään oli kevään lämpimin päivä. Lämpöasteita noin parikymmentä..ennen sadetta. Mutta se taas puolestaan sai luonnon vihertämään. Ja ihana tuoksu.

9.5.2012 Nyt on pari päivää ollut tosi aurinkoista ja keväistä. Tänään lämpömittari näytti +16 ja rapiat. Tuuli kylläkin sai ilman tuntumaan viileämmältä.Yöt on melko koleita, mutta ei kuitenkaan pakkasta.

7.5.2012 Yöllä oli saanut reilusti vettä ja räntää..pohjoisesta tuulee ja koleaa on. Eilen Summalassa oli kuulunut käen kukuntaa. Lohdullista!

6.5.2012 Viimepäivinä on näkynyt jo selkeitä kesän merkkejä, jopa pääskysiä. Kiitos kuulunee naapurissa oleville karjatiloille.

Tästä lähtien säätä huomioidaan mattokutomon maisemista käsin...

5.5.2012 Iloista sateen ropinaa on kuulunut pitkin aamua. Säätiedotus piti paikkansa...

3.5.2012 Lämpötila on nippa nappa lämpimän puolella jo toista aamua. Tuullukin on niin, että tukka päästä lähtee. Vapunpäivän tuuli työnsi jäänrippeet rantoja kohti. Pienet järvet on jo osin vapaita, mutta Saimaa jo paikoin vapaa.

27.4.2012 Tästä ei aamun ankeus enää pahene! Harmaata kun tonttuhatussa. Sataa vettä, MUTTA vesi tuo kesän tullessaan!

26.4.2012 Kissakelimittari: Kun yöllä silität kissaa sen palattua konsultaatiomatkalta, voit sen turkista päätellä, millainen keli on ulkona. Jos kissan turkki on kuiva, ei sada. Jos taas turkki on märkä, sataa.

22.4.2012 yöllä on ollut taas pakkasta. Lumet on kyllä sulanu kiitettävästi. Kävin eilen Soukalahessa (kartoissa näkyy olevan Soukanlahti, mutta eihän me savolaiset...) katsastamassa ojansuita, josko joutsenille olisi jo vapaata vettä. Sorsia oli ja ranta-alueetkin alkaa sulaa eli kevättä kohti.

19.4.2012 aamulla oli pakkasta -3 ja nyt paistaa aurinko klo 8 pilvettömältä taivaalta. Eilinen nyt sataa lunta, eikun vettä, eikun tuulee, eikun lunta, eikun rakeita tuli ja meni.

18.4.2012 lunta sataa hiljalleen...

17.4.2012 yöllä on lämpötila ollu nollassa. Eilen illalla alko jo pukata räntää ja sade jatkuu nyt aamulla. Taitaa kyllä olla enämpi vesipitoista päätellen ikkunan takana olevan tuijan vettätippuvista oksista. Muutamaan päivään on laskuojien suut sulanu sen verran, että enää ei pelota (niin paljon) joutsenten puolesta.

16.4.2012 yöllä oli pakkasta useempi aste. Toiveen mukasesti oli lämmintä koko viikonlopun ja vettäkin tuli perjantai-illasta alkaen vuorokauden verran. Lumet sai kyytiä ja tiet kelirikkokuraa. Jäälle en kyllä enää uskalla mennä!

14.4.2012 ollaan plussalla +4 heti aamusta. Vähän huolettaa joutsenet, kun niitä on nyt joka lammella tässä ympärillä (Likapiänlahti Valkjärvellä, Kt 62 varressa Lapinjärvellä), MUTTA SULAA EI OLE! (No sellasia sorsanmentäviä aukkoja kyllä laskuojien suilla, myönnettäköön.)Toivokaa lämpimiä päiviä ja varsinkin öitä, kiitos.

13.4.2012 yöllä on ollu pakkasen puolella. Käytiin Lapinjärvellä kävelemässä (ei ruuhkaa). Hyvin se vielä kantoi, mutta viikon päästä tilanne saattaa olla aivan toinen.

12.4.2012 aamulämpötila oli jo plussalla. Tuttavani Anttolasta soittii ja kertoi, että ainakaan Luonterin puolella ei montaa päivää mene, kun alkaa olla riskipeliä mennä jäälle.

11.4.2012 oli pakkasta aamulla -2. Radiossa muistutettiin, että yöpakkasten hävitessä ja auringon paistaessa alkavat jäät sulaa nopeasti. Tarkoittaa sitä, että jopa viikossa nämä jäät saattaa muuttua vaaralliseksi kulkea!

10.4.2012 klo 7.10 ollaan -6 pakkasella. Hankikelit on jatkunu jo yli viikon! Päivälämpötilat on ollu reilusti plussalla.

8.4.2012 pakkasta -8 ja yöllä melkein -10.

7.4.2012 oli aamulla pakkasta -5. Eilen päivällä ja illalla sato lunta niin, että kaikki on kuin jouluna. Puiden oksat notkuu lumen painosta.

6.4.2012 klo 7.04 Lämpötila on nollassa. Jäällä on mahtava liikkua, kun lumet on vajonnu ja vesi ei ole vielä noussu jäälle. Ei upota eikä oo liukasta.

4.4.2012 klo 7.49 pakkasta -8. Yöllä ollu jopa -13.

3.4.2012 klo 7.40 pakkasta aamulla -6,5. Toissa yönä oli jopa -12 eli yöpakkasia on pidelly. Lämpötilojen suuret vuorokausierot ovat tuoneet tulleessaa sen kaipaamani HANKIKELIN.

29.3.2012 klo 7.43 pakkasta vielä -2. Luvannu "takatalvea" eli pakkasia, kuten kevääseen kuuluukin.

28.3.2012 klo 6.49 ollaan plussan puolella (+1). Muutamana päivänä on tullu sen verran lunta, että "joka paikka" on soseella.

26.3.2012 klo 7.50 on pakkasta -6.

24.3.2012 klo 7.34 Pakkasen puolella ollaan -1. Hanki kantaa vähän pullukammankin kissan.

23.3.2012 klo 7.28 lämpötila +2, mutta tuulee niin, että tukka taakse taittuu.

22.3.2012 klo 7.27 mittari näyttää lähes nollaa.

20.3.2012 klo 6.54 lämpötila sama kuin eilen ja luntakin tulee kuten eilen. Siis liukasta edelleen!

19.3.2012 klo 7.20 on pakkasta -2. Jotain epämääräistä haituvaa tulee taivaalta. Jk. klo 18.51: liukasta oli. Yläetuhampaat uusittu ja alahuuli reijitetty. Mikkelin polilla oli pilvin pimein kätensä, jalkansa, ranteensa jne murtaneita. Kiitos Kiljusen herrasväelle avusta!

18.3.2012 klo 6.46 lämpötila on pakkasen puolella. Lehdenhaku"matkalla" totesin, että livakkaa on.

16.3.2012 klo 6.19 on lämpötila suurin piirtein nollissa. Lämmin päivä tulee.

15.3.2012 klo 7.00 on pakkasta -8,5. Eilen tuuli niin, että pipo pyöri päässä.

14.3.2012 aamulla oli -3 pakkasta.

13.3.2012. klo 7.45 pakkasta on -3. Aurinkoinen päivä tulossa. Kelistä tulee varmasti livakan puoleinen niinku eilenkin.

12.3.2012 klo 7.37 ollaan jo plussan puolella ja aurinko paistaa. Kelpo kevätkeli. Lämpötila korkeimmillaan +5.

10.3.2012 Aamulla oli muutama aste pakkasta. Yöllä oli tuiskunnu ja satanu lunta. Päivälämpötila oli plussan puolella. (Toim. huom: kissanhiekkalaatikko koskematon, siis KEVÄT)

9.3.2012 klo 7.21 pakkasta saman verran kun yölläkin eli -14,5. Kirjoitin 4.3, että hanki kantaa keskikokoista koiraa. Sen verran pitää tarkentaa, että kyseessä oli keskikokoinen chihuahua, ei miun karvaturri 20+ kg. Tienpenkat kanto Kepaakin, muttei varsinainen hanki.

8.3.2012 klo 7.32 pakkasta -15.

7.3.2012 klo 7.29 pakkasta on -18,5 eli keväiseen malliin yöpakkaset on kovia ja päivät lämpimiä.

6.3.2012 klo 6.59 on pakkasta -14. Eilen lämpötila ei noussukaan plussan puolelle. Paikat missä auraus jäi loskakelin aikaan tekemättä, on nyt "mielenkiintoista" kulkea.

5.3.2012 klo 7.33 pakkasta on -11,5. Jos tästä päivästä tulee (ja siltä näyttää) samanlainen kuin eilisestä, niin kylläpä on komia kevätpäivä.

4.3.2012 klo 8.04 pakkasta -8,5. Hankikeliä ei tullu, koska (kait?) lumesta ei tullu riittävän kosteeta. Kantaa se kuitenkin keskikokosen koiran.

3.3.2012 klo 4.58 on -2,5 pakkasta. Eilinen sade pehmitti sivutiet (ja pihat) sille mallille, että tarvittiin traktoria noukkimaan autoni koirineen tien sivusta. Onneksi apu sattui olemaan lähellä.

2.3.2012 klo 7.51 Plussan puolella ollaan 1,5 astetta. Sade ropisee iloisesti peltikattoon (kuten eilenkin) eli hankikelin kannalta näyttää hyvältä. Enää puuttuu kunnon yöpakkanen. Aamukahvin aikana sade muuttui kosteiksi, pienehköiksi jalkaräteiksi.

1.3.2012 klo 7.23 Asteet nollassa. Eilen oli mahtava aurinkoinen ja lämmin iltapäivä. Räystäät tippui ja linnut lauloi. Teiden etelärinteet ja aurinkopaikat on ainakin sulia ellei kuiviakin.

29.2.2012 klo 7.33 on pakkasta -5,5. Eilen tuuli ja satoi oikealta vasemmalle ja vasemmalta oikealle ja samaan aikaan ylhäältä alas jne eli aikamoinen "pyörrepäivä".

28.2.2012 klo 7.32 Pakkasta -8. Jotain epämääräistä valkoista sataa taivaalta.

27.2.2012 Pakkasta -7.

26.2.2012 Aamulla oli pakkasta -7 astetta. Nyt hipsii lunta ja on keväinen tunnelma.

25.2.2012 klo 7.06 Pakkasta -6,4. Kevään tuloa todistaa naakkojen kaakatus Anttolassa ensimmäistä kertaa tällä viikolla.

24.2.2012 klo 7.39 Pakkasta -4. Toivoisin oikein lämpimiä, suorastaan vesisateisia päiviä ja sit kunnon yöpakkasta, niin saatas hankikeli (=hanki kantaa). Sitä ei oo ollukaan moneen vuoteen.

23.2.2012 Plussalla ollaan eli lämpötila +1! Illalla tuli lunta aurattavaksi asti. Lumet lähti katolta niin että koko talo tärisi.

22.2.2012 klo 6.54 on pakkasta -6,3. Eilen mittari kävi jo nollassa. Hyvät hiihtolomailmat etelän lomalaisille. Sen verran on tuulla tohottanu, että puut alkaa olla "lumivapaita".

21.2.2012 klo 8.24 Pakkasta -2,2. Lunta sataa 45 asteen kulmassa eli taitaapi tehä kinoksia.

20.2.2012 klo 7.48 Kevät kevät kevät!!! Pakkasta vain -2. Kivat hiihtolomakelit.

19.2.2012 klo 8.39 Pakkasta on -10,8.

18.2.2012 klo 7.53 Pikkupakkasta eli -11.

17.2.2012 klo 8.22 on pakkasta vain -6,6. Kevät tulee! Varma mittari siitä on vanhampi kissani, joka on viihtyny saunan lauteilla viimeset 2 kk. Nyt se istuu lintujen syöttöpuun alla ja toivoo parasta (paistia). Puut alkaa olla vapaita tykystä.

16.2.2012 oli lämmin päivä. Pakkasta alle -10.

15.2.2012 klo 6.49 Pakkasta vain -6,9. Vähän tullu lunta ja tuiskuttanu.

14.2.2012 aamulla pakkasta -19,4. Päivällä vain -9,4.

13.2.2012 klo 6.54 Pakkasta - 19,9.

12.2.2012 klo 7.50 Pakkasta vain -10.

11.2.2012 klo 7.20 Pakkasta -19,7. Lunta hipsuttaa.

10.2.2012 klo 7.15 Pakkasta -28,4. Nousi päivällä -15,5 ja aurinko paistoi!

8.2.2012 klo 7.22 Pakkasta -21. Eilen päivällä oli jo leutoa eli -4,5. Lunta hipsutti hiljakseen. Illalla alko taivaanranta punertaa eli tiedossa oli lisää pakkasta.

7.2.2012 klo 7.34 Pakkasta vain -9. Kovaa pakkasta olikin 13 päivää.

6.2.2012 klo 7.12 Lauhtui se kuitenkin eli pakkasta -13,9. Mukavaa olla väärässä...

5.2.2012 klo 17.50 Talven pakkasenkka jälleen eli -34,4! Nyt on -29,1 eli eipä taida tulla lepposta päivää huomisestakaan toisin kun ennusteet väittää. Pelkästään varpaita ei palentanu, vaan autokin yritti sanoa että KEV-VÄÄM-MÄL-LÄ...

4.2.2012 klo 7.12 Pakkasta enkat -31,9. Ennen aamua laskee vielä asteen pari. (Klo 10.53 Mittari kävi -32,4!!) Varpaita paleltaa jo valmiiksi, kun kattoo huomista sääennustusta.

3.2.2012 klo 8.18 Pakkasta nyt vain -24,4, mutta yöllä se sama -27,4.

2.2.2012 klo 11.13 Pakkasta kireimmillään viime yönä -27,4. Ja lisää luvassa...

1.2.2012 klo 7.49 Tänään pakkasta aamun alkaessa valjeta -27.8! Helmikuu on kylmin kuukausi-väite siis pitää paikkansa. Onneksi alkaa jo "lämmetä" eli enää -27.3.

31.1.2012 klo 6.43 Yöllä ollu -22,4 pakkasta ja nyt vain -18.6. Pikkasen on lunta hipsiny, mutta vaan pikkasen.

30.1.2012 klo 6.37 Pakkasta -18,9. Alimmillaan pakkanen oli eilen lähellä -10.

29.1.2012 klo 8.11 Yöllä ollu pakkasta -23.1. Nyt vain -13. Aurinko paistoi eilenkin.

28.1.2012 klo 8.08 Mittari näyttää tasan samoja lukemia kun eilen. Kaunis aurinkoinen päivä oli eilinen.

27.1.2012 klo 8.11 Pakkasta jo -20.9. Ei mikään kissan- eikä koiranilma.

26.1.2012 klo 21.11 HYRRRRRRRRRR!!!!! Pakkasenkka -18,9 ja vielä elohopea laskee. Aurinko paisto oikeen komeesti tänään ekaa kertaa joulunjälkeispäivien jälkeen.

25.1.2012 klo 7.16 Pakkasta -13. Lumen tulon loppui, onneksi.

23.1.2012 klo 9.13 Tavallinen talvikeli. Lunta on hipsinyt verkalleen ja pakkasta -6 astetta. Aamulla ei ollu sähköjä, joten piti viritellä tulet hellaan aamusaikkaa varten.

21.1.2012 klo 7.41 Lunta tullut lisää lähes 5 cm. Pakkasta -6,5. Keli on kun iltamalattia, liukas.

20.1.2012 klo7.53 Lunta satanut eilisen ja viime yön aikana yli 5 cm. Pakkasta tutut -5 astetta.

18.1.2012 klo 18.30. Iltapäivällä on taas alkanu valot vilkkumaan. Pakkasta n. -5 astetta.

15.1.2012 klo 10.14 Pakkasta rapiat -6. Lumen tulo loppu eilen. Sähkötkään ei oo lumpsuttanu eli eiköhän tästäkin selvitä ilman pakastimen sulamatta.

14.1.2012 klo 8.24 Pakkasta vaivaiset -6, mutta lunta sitäkin enemmän! Neljänä päivänä satanu yli 20 cm (mitattu auton katolta, joka ei ole liikahtanutkaan) eli sukset esille!! Eilen aamulla olin sähköttä klo 6-9.30. Pari päivää on oltu kun diskossa ikään: lumps lumps ja lumps. SSS:n miehillä on riittäny töitä ja riittää jatkossakin. JÄÄLLE EI OLE MENEMISTÄ!!!! Satanut lumi eristää pakkasta siten, että jääkansi (mielumminkin huntu) ei vahvene, vaikka pakkasta tulis 20 astetta. Ilmanen vinkki kolaajille: käsitelkää kola silikonisuihkeella niin johan homma luistaa. (Kiitos naapurille lumen aurauksesta!)

10.1. klo 7 Pakkasta edellen -6. Kun aurinko nousee, laskee se vielä asteen pari. Lunta tullut vähän lisää. Metsäteillä pystyy vielä kulkemaan kävellen, mutta kohta tarttee jo sukset.

9.1. klo 8. Pakkanen kävi digimittarin mukaan (viime yönä?) -15.4 asteessa. Nyt pakkasta vain -6. Hyvä koiranlenkkeilytysilma.

8.1. klo 7.13 pakkasta peräti -11,9 eli talven enkka! Luntakin on niin paljon, että aukeilla paikoilla voisi jo hiihtää. Eikä sitä myrskyä sitten tullut...

4.1.2012 Taivaalta tulee vedensekaista räntää. Täksi päiväksi luvattua myrskyä ei tullut; ei ainakaan vielä...

1.1.2012 aamu valkeni pikkupakkasessa -5,5. Luntakin on sen verran maassa, että voi sanoa olevan talvi.

28.12. klo 14. Hurissalon tienhaara sai sähköt takaisin! Onneksi pihakoivun latvaosa ei pudonnut sähkölinjalle vaan siististi pihatien myötäisesti. Klapit oottaa halkomista... joskus. Illalla olin ihan varma (kolinasta päätellen), että kattopeltejä saa hakea pitkin peltoa, mutta onneksi näin ei käynyt.

27.12. klo 17.10 Talvesta ei tietoakaan! Vettä sataa, myrskyää ja puita kaatuu. Järvet ilman jääpeitettä ja maa musta! Sähköt poikki tänäänkin jo kolmatta tuntia.