Sekalaista tietoa

Jos haluat tälle sivulle jotain yleisesti kiinnostavaa tietoa, laita se tulemaan
niinapauliina71(at)gmail.com

1.9.2017 Veskansalaiset kävivät kylässä: Onnistuneen Norppa 2 aluksen ensimmäisen kauden päätteeksi Puumalan Veskansan kylät ry:n porukka kävi kylässä Hurissalossa syyskuun 1. päivän iltana. Kyseessä oli vastavierailu, sillä kesäkuussa ennen virallisen liikennöintikauden alkua me hurissalolaiset kävimme tutustumiskäynnillä Nestorinrannassa Veskansan kyläyhdistyksen vieraina.

Esittelimme kävijöille HurissaloTaloa, kesäteatteri Hurinaa, missä vierailun ohjelmallisena osuutena Ulla Kasurinen ja Seija Ikonen esittivät Rosa Liksomin monologit. Kävimme tutustumassa myös kampaaja-kosmetologi Annukka Hämäläisen toimitiloihin Hurissalon Salen alakerrassa. Kahvit juotiin Salen terassilla, samalla Jorma Tikka esitteli Salen monipuolisia toimintoja.

Sekä kesäkuisesta että tästä vierailusta jäi hyvä mieli, kylätoimintaa parhaimmillaan. On tärkeää luoda yhteyksiä ja tehdä suunnitelmia, joilla voimme täydentää tarjolla olevia palveluja. Tänä kesänä Norppa 2:lla matkusti yli 1000 henkilöä Kivisalmen ja Nestorinrannan välillä, sama meno jatkuu myös tulevana kesänä. SL. ( kuvia vierailusta valokuvia -osiossa)

15.4.2017 HurissaloTalolla vietettiin perinteisiä Pääsiäisvalkeita. Ohjelmassa oli kokon lisäksi ilmapallotikkaa, frisbeegolffia, poniajelua, askartelua, arpajaiset sekä tietysti puffetti. Väkeä saapui paikalle runsain joukoin, noin 150 iloista pääsiäisen viettäjää. Tunnelma oli leppoisa ja kaikilla oli hauskaa :)

27.7. HurissaloTalon pihalla avattiin kunnostettu tenniskenttä sunnuntaina 24.7. Kiitos aktiivisten kesäasukkaiden. Kentällä voi käydä pelaamassa 5€ tuntihinnalla. Varaukset voi toistaiseksi tehdä Esko Seppäseltä 040-5211729.

28.6. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävi tänään vierailulla Puumalassa. Yleisötapahtuma satamassa sai väen liikkeelle. Tapahtuma oli merkittävä, koska viimeeksi valtion päämies on vieraillut Puumalassa 1960-luvulla. Presidentti oli hyväntuulinen ja tervehti kansalaisia kädestä pitäen. Onnellisia ne jotka pääsivät häntä kättelemään.

16.5. Viikonlopun aikana pidettiin HurissaloTalon pihapiirissä talkoita. Harrastajateatterin katsomolaajennus eteni huimasti ja lauantain aikana saatiin pihakin siivottua ja raivattua. Talkooporukkaa pyöri eri tehtävissä liki 30 henkeä. Suuri Kiitos kaikille osallistuneille.
12.5 tuli vuosi täyteen siitä, kun HurissaloTalo ostettiin kyläläisten omaksi kokoontumis- ja harrastuskäyttöön. Nopeasti on aika vierähtänyt. Täytyy todeta, että ostos ei ole ollut turha, koskapatoimintaa Talolla on riittänyt liki jokaiselle viikonpäivälle.

14.2.2016. Tänään vietettiin ensimmäiset Ystävänpäivän "pirskeet" Talolla. Harrastajateatteri esitti Rosa Liksomin monologeja hyvin viihdyttävästi nelikymmenpäiselle yleisölle. Anu Valtonen lauloi ja laulatti "ystävällisiä lauluja" ja lopuksi juotiin ystävänpäiväkahvit. Oikein hauska ja mukava tilaisuus jälleen kerran.

7.12. Eilen itsenäisyyspäivänä HurissaloTalolla vietettiin lämminhenkinen hurissalolaisten yhteinen puurojuhla. Oli ilo huomata tämän jo perinteeksi muodostuneen juhlan innoittavan joukkoon uusia vieraita. Kiitos esiintyjille, ohjelman järjestäjille ja yleisölle mukavasta tunnelmasta.

28.11. HurissaloTalolla on tänä viikonloppuna joulumyyjäiset ja ainakin lauantaina porukkaa kävi ihan mukavasti ja tunnekma oli iloinen harmaasta säästä huolimatta. Myyjäiset jatkuu huomenna 10-15.

11.11 Kotisivujen kävijämäärä on ylittänyt 100 000 rajan viikonlopun aikana.

16.10 HurissaloTalolla pidettiin ikkunanpesutalkoita kahtena eri päivänä. Ensin sisällä ja eilen lopultakin myös ulkona. Kiitos kaikille possakkaan osallistuneille!

14.6 Eilen HurissaloTalolla Harrastajateatterin uudessa katsomo Hurinassa korkattiin kesä käyntiin Axa ja Ajanhenki-bändin voimin. Aki Honkatukia (laulu), Prkka Ranta ( basso) ja Heikki Pöyhiä (kitara, laulu) viihdyttivät yleisöä Juicen, Baddingin, Hanhiniemen ja Irwinin hiteillä ja taisipa kuulua myös Elvistä. Hieno ilta ja yleisö viihtyi!!! Hurissalossa oli kaikenkaikkiaan musiikkivoittoinen lauantai-ilta kun Salen terassilla Maken karaoke jatkui pitkälle yöhön.

8.6. Lauantaina 6.6 vietettiin Avoimet kylät-päivää ja Rakokivillä+laavulla vieraili viitisenkymmentä ihmistä. Päivä oli kaunis, poutainen ja ennenkaikkea kohtalaisen tyyni. Kaikenkaikkiaan kiva päivä keppijumppaan ja letunsyömiseen.

16.5 Valtakunnallisena talkoopäivänä HurissaloTalon pihalla hääri parisenkymmentä TOSI tehokasta talkoolaista. Piha- ja katsomoalue saatiin siivottua ja varastoista raivattua tarpeetonta tavaraa pois. SUURI KIITOS KAIKILLE TALKOOLAISILLE kylähdistyksen ja Harrastajateatterin puolesta.

14.5 HurissaloTalolle saatiin lahjoituspiano, joka matkasi Helsingistä saakka. Suuri kiitos lahjoittajille ja pianon kuljettajille sekä tietysti sisäänkantajille. Oli haasteellista taivaltaa raskas taakka rappusista ylös. Kaikki onnistui kuitenkin ilman kommelluksia ja haavereita. JEE.

13.5 Eilen 12.5.2015 allekirjoitettiin Puumalan kunnan ja Hurissalon Harrastajateatterin, kyläyhdistyksen ja 11 kyläläisen välinen kauppakirja, jolla HurissaloTalo siirtyi kyläläisten hallintaan.
Historiallinen ja ainutlaatuinen hetki, jota oli suuri ilo ja kunnia olla todistamassa.

8.5.2015 Omavesi-hanke tarjoaa maksutonta jätevesineuvontaa Etelä-Savon alueella tammikuun 2016 loppuun saakka. Hajajätevesiasetuksen mukaan kiinteistökohtaisten jätevesijärjestelmien on täytettävä puhdistustehoa koskevat vaatimukset 15.3.2018 mennessä. Katso mainos

5.4.2015 Lankalauantaina poltettiin HurissaloTalolla Pääsiäisvalkeat. Kokko syttyi ja paloi hyvin, vaikka viikon sade toikin pientä jännitystä ko asian tiimoilta. Paikalle tuli reilut sata henkilöä seuraamaan tätä ihka ensimmäistä pääsiäistapahtumaa Hurissalossa. Noitia ja trullejakin oli lennähtänyt kiitettävästi pihamaalle nauttimaan yhdessäolon lisäksi maukkaista puffet-antimista, muurikkaletuista, makkaroista, kahvista ja pullasta. Kiitos kaikille tapahtuman järjestämiseen osallistuneilla. Ps. käykää kurkkamassa kuvia.

24.3.2015 Hurissalossa avattiin 17.3 uudelleen Veikkauksen asiamiespiste Salessa ja ensimmäinen viikko sujui yli ennakko-odotusten. Veikkauskontakteja välillä ti-la oli yli 200, joka on paljon ottaen huomioon, että ympärivuotisesti asutettuja talouksia on vähän yli sata.

3.3.2015 Eilenillalla Puumalan kunnanvaltuusto teki yksimielisen päätöksen Hurissalon entisen koulukiinteistön myymisestä Hurissalon kyläyhdistykselle, Hurissalon Harrstajateatterille ja 11 kyläläiselle. Nyt meillä on siis oma, kaikille yhteinen Talo. Eikö olekin hieno juttu!!!
Ja onhan tämä hyvin historiallinen tapahtuma ja jopa kulttuurihistorialliseksikin kommentoitu.

23.2.2015 Lauantai-iltapäivällä HurissaloTalolla vierali Mielensäpahoittaja ja poika. Esitys oli riemastuttava ja niin tätä päivää... Kiitos näyttelijöille ja yleisölle. Kurkkaa kuvia albumista.

1.2.2015 Eilen 31.1. lauantai-iltana vietettiin loppuunmyyty HurissaloTalolla Gaalailta, jonka tuotto oli yli 3600€. Illan järjestäjätaho ja idean äiti, Satu Virtanen, luovutti summan puoliksi Hurissalon kyläyhdistykselle ja Harrastajateatterille Talon ostoa varten. Talo oli pullollaan väkeä nauttimassa Hurissalo Marttojen maukkaasta ruoasta, Anu Valtosen hienosta lauluesityksestä ja Puumalan Muotipuodin järjestämästä upeasta muotinäytöksestä, jonka mannekiineina oli kyläläisistä koostunut 12 hengen ryhmä. Kaikki tämä toteutettiin talkootyönä. Upeasti onnistunut "rennon juhlava" ilta huipentui karaoketansseihin. Suuri kiitos kaikille illalliskortin lunastaneille, talkoolaisille, lahjoittajille, esiintyjille ja muuten monin eri tavoin tämän illan onnistumiseen osallistuneille ihmisille ja yhteisöille. Tapahtuma oli kaikinpuolin historiallinen ja oli etuoikeus olla sitä paikanpäällä todistamassa!

2.1.2015 Kaikkea hyvää ja onnea vuodelle 2015!
Uusi vuosi on alkanut hyvin lauhassa säässä. Heti sattui vuoden ensimmäinen liikenneonnettomuus kantatie 62:lla. Parisen kilometriä Hurissalon risteyksestä Puumalaan päin maitoauto kaatui poikittain tielle noin kymmenen aikoihin. Onneksi ihmisvahinkoja ei ilmeisemmin sattunut. Tie on ollut poikki siitä lähtien ja autoilijat on ohjattu kulkemaan kiertotietä Hurissalontie-Jänniementie-Kontiolammintie-reittiä pitkin. Kirjoittelen tätä n.klo 16 ja ainakin reilu puolituntia sitten tie on yhä poikki. Ilmeisen hankala homma, kun tankkiauto tarvis tyhjentää maidosta ennen pystyyn nostamista ja vara-auto tuli sittenkun tuli.
No puoli viiden aikoihin auto on pystyssä ja varmaan kohta tie aukeaa taas liikenteelle.

7.12. Hurissalon Harrastajateatteri ja kyläyhdistys ovat päättäneet lähteä yhdessä kyläläisten kanssa ostamaan ja omistamaan HurissaloTalon kyläisten yhteiseen käyttöön. Viikolla ilmestyneessä Sale-tiedotteessa kutsuttiin halukkaita kyläläisiä mukaan hankkeeseen. Asia on pohjakunnalla historiallinen, vaikka onhan asia ollut esillä jo vuonna 2011 ensimmäisen kerran. Puumalan kunta on määrännyt hinnaksi 30 000€, joka on kohtalainen summa, mutta ei kohtuuton, koska kauppaan kuuluu kunnan omistamat rakennukset ja tontit.
Kuluneen kolmen vuoden ajan on Taloa hallinnoinut kyläyhdistys ja sen hallituksen jäsenet ovat omalta osaltaan nähneet ne mahdollisuudet ja haasteet, jotka kaupan mukana seuraa. Samoin on myös Harrastajateatterin porukka asian nähnyt. Vanha talo on vanha talo, mutta jokainen täällä elämänsä elänyt on ainakin jossain vaiheessa asunut, ellei peräti parastaikaa, vähintään yhtä vanhassa rakennuksessa ja tiedostaa mitä Talon hankkiminen ja sen hoitaminen kylän yhteisenä kokoontumispaikkana käytännössä vaatii. Yhteishenkeä ja talkootyötä, kekseliäisyyttä unohtamatta. Rahaakin tarvitaan, mutta jo nyt kuluneiden kolmen vuoden aikana sitä on kummasti löytynyt, kun on vain yhdessä vilpittömällä mielellä tehty työtä sen eteen.

15.11. HurissaloTalon käyttö on vilkastunut ja lisääntynyt huimasti, sillä siellä on jos jonkinlaista toimitaa liki jokaisena viikonpäivänä. Tapahtumien ja tilaisuuksien päällekkäisyyksien välttämiseksi kysäiskää aina puheenjohtajalta tai sihteeriltä tilannetta, jos käytätte muita tiloja kuin kuntosalia. Sehän on käytettävissä kaikkina päivinä ja iltoina, maanantai-iltaa lukuunottamatta (jumppa). Niin ja sen avaimen saa siis kaupalta aukioloaikoina kuittausta vastaan. Sopikaa myös avaimen palautus kaupan kanssa.

14.11. "Kranssikurssille" tulijat: minulla on 10 rullaa sidontalankaa ja jonkin verran koristeita asetelmia ja kransseja varten. Tuokaa mukana pahvia ja vaikka vihreää kangasta (mikäli haluatte peittää sydänkranssin takaosan). Omat havut mukaan. Soittakaa, jos haluatte lisätietoja 0400-915 595/Päivi.

20.10.2014 Kyläyhdistys on hankkinut HurissaloTalolle kuntosalivälineitä, jotka ovat kaikkien käytettävissä 2€ kertamaksulla. Eteisen pöydällä on rahalipas ja vihko, johon tarvii laittaa nimi ja summa. Salikorttiasia on vielä vähän vaiheessa, mutta asiasta tiedotetaan heti kun keretään, mutta laitteet on käyttökunnossa.

9.7. Eilen oli tässä tienristillä liikenneonnettomuus. Moottoripyöräilijä ja auto ottivat mittaa toisistaan. Auto tuli kolmion takaa eli Hurissalosta ja ei havainnut Puumalan suunnasta tullutta "mopoa". Pyörä osui auton etulokasuojaan. Naismoottoripyöräilijä joutui sairaalaan. Onneksi ei käynyt pahemmin.

28.6.2014 Hurissalon Harrastajateatterin uusi, tosihieno katsomo on valmistunut ja odottaa runsasta yleisöä käyttämään itseään. Esitykset alkavat ensiviikon torstai-iltana.

19.6.2014 Pulloroskikselle on tullut uusi keräysastia, johon voi laittaa kaikki pullot ja tölkit. Tämän vuoden tuotolla on tarkoitus hankkia HurisssaloTalolle kuntosalivälineitä. Kiitos kaikille lahjoittajille.

15.6.2014 Eilen lauantaina oli HurissaloTalolla taidenäyttelyn, kirppiksen ja käsityökaupan avajaispäivä sekä hieronta/kuppaus/jäsenkorjaus/kuumakivihoitoesittelyä. Livenä kuivakuppausta. Porukkaa kävi tasaisen hiljaisesti, lienee ollut paljon muitakin tapahtumia lähiympäristössä. Heinäkuun alussa teatteriesitysten alkaessa näyttely, kirppis ym toiminta on jatkuvampaa, joka viikko to-la ja sunnuntaiesitysten aikana.

10.6.2014 Olette varmaan huomenneet kotisivujen ulkoasun uudistuneen. Aika kiva, eikö vaan.

2.6.2014 Taas on viikonvaihteen aikana tapahtunut/havaittu varkauksia, vahingontekoja ja ainakin yksi mökkimurto. Syväsalmen tietämillä on vahingoitettu autoja ja varastettu moottoreita. Taas on syytä muistuttaa--PITÄKÄÄ SILMÄLLÄ OMAISUUTTANNE JA MÖKKEJÄNNE.

8.5.2014 Eilen oli kyläyhdistyksen vuosikokous, jossa valittiin uusi hallitus, jonka kokoonpanon voi käydä katsomassa Kyläyhdistyksen pöytäkirjat sivulla.

5.5.2014 Rosvoilutarinat jatkuu..viikonlopun aikana jos jonkinlaista hässäkkää. Varastetun tavaran kätkökin löydetty poliisin toimesta.

27.4.2014 25-27.4 Hurissalon harrastajateatteri järjesti katsomonrakennustalkoot. Ja mukavasti he saivatkin porukkaa liikkeelle. Parhaimmillaan parikymmentä henkilöä touhusi paikalla. Viikonlopun aikana parisataaa katsojaa vetävän katsomon runko tuli valmiiksi ja ympäristökin saatiin siistiksi! Harrastajateatterilaiset välittavatkin suuret kiitokset kaikille talkoolaisille.

23.4.2014 Pääsiäisen aikaan on havaittu USEITA perämoottorivarkauksia. Jopa iso moottori on varastettu. Kantajia on taatusti ollut enemmän kuin yksi! PITÄKÄÄ HYVÄT IHMISET SILMÄT JA KORVAT AUKI. Ja raportoikaa eteenpäin...utopistista toivoa, että rosvoilu saataisiin loppuman, mutta jos se edes vähenisi. Kuluneen talven ja kevään kelit on kylläkin olleet otalliset mokkivarkauksille...

13.4.2014 Kuutteja on viimeviikon laskennoissa löytynyt 52, joista apukinoksiin syntyneitä on 49.

12.4.2014 Kuluneen viikon keskiviikkona Helena ja Esa Karjalaisen tilalla sattui tuhoisa tulipalo, jossa tuli tuhosi sahan, puutavaravaraston ja lämpökeskuksen yhteydessä olleen työtilan työkaluineen sekä hakevaraston. Surullinen ja äärimmäisen ikävä tapahtuma alkoi lämpökeskuksen luonta, ilmeisesti kipinästä. Paljon mustaa hiiltä, palaneita laudankappaleita, vääntyneitä rautoja ja peltejä oli aika lohdutonta katsella.
Kyläyhdistys esittää isäntäparille ja perheelle osanoton tapahtuneesta ja toivoo heille voimia selvitä tapahtuneesta ja jaksamista tulevina päivinä.

5.4.2014 Lehtitetojen mukaan norpat on hyötyneet ihmistentekemistä apukinoksista, sillä lasketojen mukaan kuutit on pääosin syntyneet juuri noissa tekokinoksissa. Tällähetkellä laskennassa on löytynyt 48 elävänä syntynyttä kuuttia. Niistä 46 on löydetty tekokinoksista.

24.3.2014 Kaupalla on käynyt viimeyön aikana varkaita!!! Kyläyhdistys paheksuu syvästi moista halpamaista touhua. Hyvät ihmiset, pitäkää omaisuuttanne silmällä eli tarkistakaa ettei mökeillänne/vapaa-ajanasunnoillanne ole käynyt pitkäkyntisiä! Jotenkin tuntuu, että rosvot herää yhtäaikaa karhujen kanssa...eihän se tietystikään ole karhujen vika.

2.1.2014

Hyvää ja onnekasta alkanutta vuotta 2014
Vuosi on siis jälleen vaihtunut. Takana on kaikenkaikkiaan poikkeuksellinen vuosi, monin eri tavoin. Jokaista koskettava on ollut ainakin sää. Mennyt vuosi oli poikkeuksellisen lämmin, 1-2 astetta keskivertoa lämpimämpi ja sen huomasi varsinkin loppuvuodesta. Suomalaisille perinteinen talvi lumineen ei ole vieläkään alkanut. Kesällä oli välllä kuivaa ja toisinaan taas rankkasateita, niin ettei maa tahtonut ehtiä vettä imemään. Alkusyksy oli poikkeuksellisen kuiva ja esim. sienisato jäi olemattomaksi. Loppuvuodesta sitten tuli vettä tulviksi asti ja myrskytuulia riitti. Puita kaatui ja sähköt oli poikki.

Maailmallakin mullistuksia riitti niin säässä kuin talouselämässä ja poliitikassa.

9.12.2013 Sunnuntai-iltana vietettiin kolmatta perättäistä puurojuhlaa HurissaloTalolla. Lämminhenkiseen kylän yhteiseen juhlaan osallistui vajaa seitsemänkymmentä henkilöä nauttimaan puuron ja kahvin lisäksi Harrastajateatterin järjestämästä ohjelmasta ja jouluisista yhteislauluista, jotka Anu Valtonen ansiokkasti veti. Tilaisuutta kunnioitti käynnillään myös JOULUPUKKI! Puurokauhan varressa ahkeroi Hurissalon Martat sekahedelmäkeiton toi Ruokotaipaleen Martat. Kyläyhdistys tarjosi kahvit ja tortut. Lämmin kiitos jälleen kaikille järjestelyihin osallistuneille. Hyvää joulunalusaikaa kaikille!

12.11.2013 Talon juhlatilaan ja kerhohuoneeseen asennettiin perjantaina uudet valaisimet. Ne on kauniit ja antavat ihan uudenlaisen tunnelman koko tilaan. Lämpöpumput ovat osoittautunnet oivaksi ratkaisuksi lämmitykseen ja kun sähköpianokin on saatu jalustalle, niin kaikki EU-hankkeella aiotut asiat on kohdallaan. Kunhan maksatushakemus on saatu rustattua ja toimitettua käsittelyyn, niin odotellaan vain rahoitusta kustannuksille.

6.11.2013 HurissaloTalolla vietettiin iltapäivällä virkistyspäivää, jonka järjestelyistä vastasi Eläkeliiton Puumalan yhdistys. Mukavasti oli väkeä saapunut paikalle. Parituntinen kului kahvittellen, laulaen ja jutustellen. Yhteisaulua säesti Jussi Asikainen haitarilla.
Jälleen kerran Talo sai positiivista palautetta viihtyisyydestään ja toimivuudestaan.

1.11.2013 Hurissalo.fi sivujen kävijämäärä on ylittänyt viidenkymmenentuhannen rajan.

15.10.2013 Lauantai-iltainen teatteriesitys kokosi HurissaloTalolle ihan muksvasti yleisöä -n 50-60 henkilöä. Esitys (kenraaliharjoitus) oli erilainen ja mielenkiintoisesti toteutettu. Ja osoittautui todeksi, että kylätallomme sopii hyvin monipuoliseen käyttöön. Tarvitaan halua, kykyä ja intoa. Lämmin kiitos näyttelijäporukalle.
30.8.2013 Virkistyspäivään osallistuneiden haastatteluja voi käydä tsekkaamassa osoitteessa www.maaseutukuriiri.fi/Podcastit

3.10.2013 Iloa, valoa ja lämpöä HurissaloTalolle- EU hanke nytkähti eilen toteutusvaiheeseen ilmalämpöpumppujen asennuksella.

5.8.2013 Huovutusharrastajat Pirjo Summanen ja Pirjo Vepsäläinen kiittävät kävijöitä Yllätyksellisiä huovutuksia-näyttelyn saamasta suuresta mielenkiinnosta ja positiivisesta palautteesta. Heidät voi tavata seuraavan kerran Laurin Elojuhlilla Vantaalla Pyhän Laurin kirkon kupeessa 10.8.2013.

2.8.2013 HurissaloTalon näyttely, kirppis ja käsityökauppa sulkeutui eilen kesän viimeisen teatteriesityksen myötä. Kesää voi luonnehtia onnistuneeksi. Varsinkin Yllätyksellisiä huovutuksia-näyttely oli asiakkaiden mielestä hieno. Samoin teatteriesitys sai paljon kehuja. Tavataan niissämerkeissä ensikesänä uudelleen!

25.7.2013 Viime lauantaina vietimme Puumalan kunnan ja Hurissalon alueen yhdistysten järjestämää Kesäasukas-ja kyläpäivää. Tilaisuudessa esiinnyttiin, laulettiin ja tietovisailtiin. Liitteenä kesäasukas Marleena Klemolan puhe. Tilaisuus oli mukava ja onnistunut, kun vesisadekaan ei haitannut.

24.7.2013 Sale Hurissalo etsii puutarhatuotteiden tuottajia. Asiasta innostuneet ottakaa yhteys Saleen.

12.7.2013 Kirjanpainajatoukat on tuhonneet hurissalolaisia kuusimetsiä hirvittävällä vauhdilla. Taloudellinen menetys on valtava. Siis ne aukot metsissä, joita nyt on hakattu tai tullan lähiaikoina hakkaamaan, on tehty tuon tuholaisen leviämisen estämiseksi.

11.7.2013 Kesäasukastapahtuman yritystorille ilmoittautumiset s-postiin, 0505453053 tai 0505945509.
Ensimmäiset kanttarellit on kerätty ja mustikassa käyty. Vadelmatkin alkaa pikkuhiljaa kypsyä.

2.7.2013 Puumalan vuosittainen kesäasukastapahtuma järjestetään tänävuonna Hurissalossa. Hurissalotalolla la 20.7.2013 klo 13-16 on kaikenlaista ohjelmaa mm. yhteislaulua, puheita, kilpailuja ym. Pihalla on myös YRITYSTORI, jonne toivotaan kaikki alueen yritykset ja yhdistykset esittelemään ja myymään omia tuotteita tai palveluja. Kyläyhdistyksen ja Marttojen puffetti. Arpajaiset ja klo 16 alkaen Harrastajateatterin maksullinen esitys.

30.6.2013 Kesä on kesä-heinäkuun vaihteeseen tultaessa parisen viikkoa normaalia edellä. Mansikkasato on parhaimmillaan ja eilen kuulin, että jos aikoo saada säilöttäväksi mansikoita, ne on paras hankkia tulevalla viikolla. Mansikan satokausi jää luultavasti hyvin lyhyeksi.
Mustikka taas puolestaa alkaa pikkuhiljaa kypsyä. Eikä kanttarelliaikakaan liene kaukana.

11.6.2013 Pullokeräyspisteeseen on tullut metallinen häkki, johon on toivottavaa laittaa yksittäiset tölkit. Säkeissä ja kasseissa tuotavat voi edelleen palauttaa paljuihin.

9.6.2013. Kylän kesä "korkattiin" virallisesti perjantaina Salen järjestämällä yhdistyskumppanuutta-tapahtumalla ja Sale-tansseilla. Hurissalon yhdistykset ja Sale-Hurissalo ovat tehneet yhteistyötä 25 vuotta.

3.6.2013 Männikkösalmen vesiväylä on suljettu veneliikenteeltä sillan kohdalta 31.10.2013 asti

22.5.2013 Maanantain talkoopäivässä touhusi kymmenisen kyläläistä. Piha-alue tuli melkein siivottua. Kiitos kaikille osallistujille ja erityiskiitos tänkin vuonna Olavi Parkkiselle traktoriavusta!

18.5.2013 Muistakaa ihmiset tulla maanantaina Hurissalo-Talolle talkoisiin klo 16 alkaen, jotta saadaan piha-alue kesäkuntoon!!!!

6.5.2013 Kirppis avataan jälleen kesäkuun alussa. Ensimmäinen aukiolopäivä on 7.6. Lahjoitustavaraa (Hurissalo-Talon toiminnan tukemiseksi) otetaan vastaan su 26.5. klo 14-16 ja 7.6 lähtien kirppiksen aukioloaikoina. Muulloinkin voi toimittaa ottamalla yhteyttä kyläyhdistykseen. Halutessaan kirppikseltä voi vuokrata myös oman myyntipöydän - ilmoittautuminen säköpostilla hurissalon.kyla@gmail.com.

2.5.2013 Kivisalmen wc on poistettu käytöstä ja siirretty jo pois paikaltaan.
Norpanpoikasia eli kuutteja on laskennoissa löydetty 60 syntynyttä, joista 4 kuollutta.
Saimaan vesi on laskenut lisäjuoksutusten takia ja osa norpanpesistä oli romahtanut.

14.4.2013 Jos joku ei sattuisi muistamaan, niin huomenna alkaa keväinen verkkokalastuskielto norppien lisääntymisalueilla.

10.4.2013 Tiistaina vietettiin Hurissalo-Talolla jälleen virkistysiltapäivä. Leikittiin, sauvakäveltiin ja tuolijumpattiin. Aurinkoinen sää suosi ulkoilua. Liikuttajana meillä oli Mari Kurtti ESLI:stä. Toivottavasti kevään liikuntapäiville saadaan jatkoa syksyllä.

Tänään Saimaan kanava avataan liikenteelle. Saimaalla liikkuvia varoitetaan syväväylän avaamisesta.

2.4.2013 Uutisten mukaan kuutteja on syntynyt n.60. Talven lumi- ja jäätilanne on suosinut pesintää. Toisaalta korkealle jäätynyt vesi aiheuttanee järvien sulaessa harmia ihmisten laitureille.

27.3.2013 Kutsumme innokkaita vakituisia ja vapaa-ajan asukkaita mukaan kylätoimintaan. Talkoisiin, varainhankintaan, toiminnan ideointiin ym. ym. tehtävää riittää...Ota yhteyttä tai tule mukaan kun näät "touhuilmoituksen". Kaikki ovat tervetulleita, niin isoon kuin pieneenkin possakkaan.

26.3.2013 Kauppa-osiossa on kertomus Sale-Hurissalon palveluaikakehityksestä.

12.3.2013 Tänään Hurissalo-Talolla vietettiin Mari Kurtin, ESLIn projektinvetäjän "komennossa" virkistysiltapäivää. Reilun parintunnin aikana tuolijumpattiin, kokeiltiin bailatiinoaskeleita, kuunneltiin ravitsemus- ja liikuntaluento ja tietysti kahviteltiin. Kiitos Helena J:lle ja Anja K:lle leivonnaisista ja Kaisa T:lle kahvinkeitosta ja tilaisuuden järjestelystä. Innokasta porukkaa oli paikalla parisenkymmentä, ikähaitari n. 8-90. Oli onnistunut ja mukava iltapäivä. Liikunnallisella meiningillä jatketaan myös 9.4.klo 12. Kaikki tervetuloa virkistymään.

Kivisalmen venepaikat tulevalle kesälle on haettavissa. Etusijalla on viimevuonna paikan lunastaneet. Venepaikka maksaa alle 3 m leveältä veneeltä 80€ ja yli 3 m levältä 100€. Eli hinnat on samat kuin viimevuonna. Järvellä poijussa olevat venet: autopaikkamaksu 50€.

14.2.2013 Hyvää ystävänpäivää kaikille!!

2.2.2013 Hurissalon alueella on tapahtunut ainakin yksi kesäasuntomurto. Olisiko ainut? Kannattaa tarkistaa tai tarkistuttaa oma vapaa-ajan asunnon kohtalo.

26.1.2013 Kuluneen viikon aikana Hurissalo-Talolla on ollut käynnissä pienehkö, mutta aikaaviepä remppa. Entisen yläluokan ja kerhohuoneen välinen aukko on palautettu, tehty siihen liukuovi, seiniä paklattu ja maalattu. Ja tietysti siivottu. Siispä juhlatila ja harrastustila vaihtoivat nyt paikkaa.
Remontti toteutettiin kokonaisuudessaan talkoovoimin. Rakennustöisä vastasi Eino Kontinen, Jussi Piskonen ja Simo Luukkonen. Irja Piskonen ja Kirsi Hulkkonen paklasivat ja maalasivat ja Eila Valtonen ja Merja Räsänen siivosivat sotkun. Mainittakoon, että kyläyhdistys kustansi tarvikkeet-rahat saatiin pantti-ja pullokeräyksestä.

12.1.2013 Entinen koulun postilaatikko on siirretty postilaatikkorivistöstä (kaupan luona) Hurissalo-Talon seinään. Laatikkoon voi jättää Talolle tulevaa postia, viestejä, palautteita ja esim. adresseja.

10.12.2012 Eilen sunnuntaina vietettiin jouluiseksi somistetulla Hurissalo-Talolla yhteistä, iloista puurojuhlaa. Puuro oli hyvää, samoin sekahedelmäkeitto ja illan päätteksi nautitut kahvit ja tortut. Ohjelmaakin oli mukavasti, ihan talkoomeinigillä järjestettyä. Lapset, 4H-kerholaiset, lauloivat kauniisti, oli sanaleikki, laulettiin jouluisia lauluja yhdessä, joulupukkikin kävi juhlaväkeä, erityisesti lapsia, ilahduttamassa. Illan kruunasi tietty arpajaiset, joihin oli saatu todella paljon voittolahjoituksia yhdistyksiltä, yrityksiltä ja monelta yksityiseltä henkilöltä. Pääpalkitona arvottiin perinteinen joulukinkku. Onnea sen saajalle! Suuri kiitos kaikille voittoja lahjoittaneille. Tapahtuma järjestettiin nyt toisen perättäisen kerran ja "tupa" oli tälläkin kertaa täynnä. Järjestelytkin tehtiin yhdessä - Hurissalon Martat keittivät puuron, Ruokotaipaleen Martat sekahedelmäkeiton, Kyläyhdistys tarjosi tortut ja kahvin sekä hoiti tarjoilun ja 4H-kerho ja Harrastajateatteri hoitelivat ohjelmapuolen. Maidon puuroon lahjoitti Jari Karvonen ja riisit kyläyhdistys. Ruokotaipaleen Martoilla oli myyntissä leivinnaisia, käsitöitä ja kransseja.

25.11.2012 Sivuillemme on lisätty mielenkiintoinen Nimistötietoa Hurissalosta-osio. Käykää lukemassa. Jos jollakulla on Hurissalon historiaan liittyvää tietoa- minkälaista tahansa-olisi kiva levittää sitä näiden kotisivujen kautta. Kiitos jo etukäteen.

12.11.2012 Eilen Isänpäivänä vietettiin Hurissalo-Talolla tupaantuliaisseurat. Tilaisuus oli lämminhenkinen ja paikalle oli saapunut väkeä vajaa kolmekymmentä henkeä. Eli ajankohtaan nähden ihan mukavasti. Nuorisopastori Raija Henttonen luki päivän evankeliumin ja "avasi" sen sanoman meille. Lauloimme yhdessä virsiä ja saimme kuunnella Veikko Piskosen hienoa hanurinsoittoa. Lopuksi nautimme kahvit piirakoiden, pullan, pikkuleipien ja täytekakun kera. Kiitos!

31.10.2012 Arpaonni suosi Timo Hämäläistä, niinpä kaikki Hurissalon kuntavaaliehdokkaat pääsivät valtuustoon. Aika hyvin...

29.10.2012 Kuntavaalit on nyt käyty ja Hurissalon osalta tilanne näyttää hyvältä. Täältä oli kolme ehdokasta, joista Irja Piskonen ja Jari Karvonen ovat varmoja valtuutettuja. Onnea heille tuleviin luottamustehtäviin. Timo Hämäläisen osalta tilanne selviää arvonnassa. Toivotaan myös hänelle onnea.

26.10.2012 Kulunut vuosi on ollut tähän asti sateisin viiteenkymmeneen vuoteen ja siksi Saimaan vedenkorkeus on pysynyt samoissa lukemissa viikkotolkulla. Ohjeita tulvalta suojautumiseksi on jo Etelä-Savoonkin laadittu ja näyttää siltä, että jos veden (tai lumen) tulo ei vähene, niin ohjeille tulee käyttöä viimeistään keväällä.
Tähän mennessä Ruokotaipaleen martat ovat ilmoittaneet halukkuutensa järjestää pitopalvelua Hurissalo-Talolla omien resurssiensa mukaan.

5.10.2012 Hurissalon kyläyhdistys etsii innokasta ja markkinointihenkistä henkilöä/henkilöitä, yhdistystä tai yritystä hoitamaan Hurissalo-Talon pitopalvelutoimintaa. Tähän asti jokainen tilaisuudenjärjestäjä on joutunut hankkimaan itse pitopalvelun järjestäjän. Eli kaikki asiasta kiinnostuneet ja innostuneet ottakaa yhteyttä kyläyhdistykseen.

Saimaan vedenkorkeus on nyt sillä tasolla, että uutistietojen mukaan todellinen tulvavaara on olemassa. Juoksutuksista ei juurikaan ole ollut apua, koska viimeviikkona vettä on tullut todella paljon. Vapaa-ajan asukkaiden, jotka mökeillään ja huviloillaan käyvät harvakseltaan, kannatta tämä huomioida vahinkojen minimoimiseksi. Tilanne on tavanomaisesta syystilanteesta huomattavasti poikkeava.

3.10.2012 Hurissalon kyläyhdistykseltä pyydettiin äskettäin lausuntoa Lietveden rangastien kehittämishankkeesta. Lausunnossa vaadittiin huomioitavaksi mm. Suur-Saimaa osayleiskaavan merkinnät, apajapaikat, mahdolliset kinnteistöjen ja maa-alueiden arvonalennukset, lossista (Vetojaon yli) aiheutuvat meluhaitat ja olemassa olevan tiestön parantaminen ennen hankkeen aloittamista. Myöskään maa-alueiden pakkolunastuksia tai kiinteistönomistajille tulevia ylläpitokustannuksia (tiestä ja lossista)ei saa tulla, koko hankkeen rahoituskuvio, eli maksajat tulee olla selvillä ennen koko hankkeen selvityksen aloittamista.
Julkisessa uutisoinnissa ei ole tähän asti ollut juurikaan mainintaa, että mahdollisen lossin liikennöinti tapahtuu norppa-alueella.
Hankkeen puuhaihmisten näkemyksen mukaan Hurissalo hyöytyisi kovasti matkailijamäärien lisääntyessä. Kuitenkin sitä ennen tarvitaan tuo rahoituspuoli selväksi. Voisihan se olla niinkin, että kaikki kyläläiset maksaisivat yksikkömaksuja tai mahd.kohonneita veroja hamaan tulevaisuuteen, senkinjälkeen kun varsinaisesti tilanteesta hyötyvät yrittäjät on jo pistäneet kimpsut ja kampsut kasaan.
Olisi mukava kuulla mielipiteitä tässä meitä kaikki jollaintapaa koskettavassa asiassa.

24.9.2012 Hurissalo-Talolle saatiin sunnuntaina lahjoituksena kauniit ikkunakranssit ja kaksi seinäkelloa. Kaunis kiitos lahjoittajille.

18.9.2012 Hurissalo-Talolle on tehty uusi kierrätyshankinta, siellä on nyt 70 kpl samanlaisia mukavasti istuttavia tuoleja pöytien ympärillä. Tila näyttää nyt hyvältä.
Pääsimme eroon pulpettituoleista. Kunnollisia olivat nekin, mutta epäkäytännöllisiä.
Kyläyhdistys sai myös todella upean pöytäliinalahjoituksen. Kiitos siitä lahjoittajille.

2.9.2012 Kesä on nyt sitten virallisesti ohi. Perjantai-iltana vietettiin Hurissalo-Talolla Valojuhlat. Harrastajateatteri esitti kesän viimeisen näytöksen Hölmöläistarinoita, jonka jälkeen oli tarjolla kahvia ja pullaa, mukaan ostettavaksi leipää ja muuta suussasulavaa. Sitten kasottiin stand up-esitys ja lopuksi laulettiin karaokea. Ilta oli hauska, vähän viileä, mutta sisällä oli lämmin tunnelma. Porukkaa olisi mahtunut paikalle enemmänkin, mutta eihän se määrä vaan laatu...

Hurissalon kyläyhdistys kiittää Hölmöläläisiltä lahjaksi saamastaan Sakari Pipatin kirjoittamasta ja uunituoreesta kirjasta "Ylikonstaapeli Sinkkonen ja Kylähullujen paratiisi". Kiitos kaikille näyttelijöille ja muille teatterilaisille.

Kiitos kaikille yhdistyksille ja muille tahoille, jotka osallistuivat kesän eri tapahtumien ym. järjestämiseen ja kylän vireään toimintaan. Yhteistyöllä kaikki sujuu ja kylämme pysyy edelleenkin "maailmankartalla". Pienenä mutta pippurisena.

17.8.2012 Aiemmin mainitujen thaimaalaisten marjanpoimijoiden aiheuttamista harmeista-roskaamisesta, väärissä paikoissa oleilemisesta ym häiriöstä kannatta soittaa esim. Juvan poliisille. Poimijoiden värvääjät eivät kuulemma enää vastaa puheluihin.

Mainittakoon, että pulloroskikselta häviää jälleen tölkkejä ja pulloja, jotka on lahjoitettu kyläyhdistykselle. Niistä saatu raha on pois Hurissalo-Talon sähkölaskusta ja muista hankinnoista. Kyläyhdistys pyytää kaikkia "yhteisvastuullisesti" pitämään silmät auki, jotta tekijät saataisiin kiinni. Kiitos.

1.8.2012 Hurissalon Kyläyhdistys haluaa kiittää lämpimästi kaikkia yrityksiä, yhdistyksiä ja yksityisiä henkilöitä, jotka auttoivat kirpputoritoiminnassa. Tältä kesältä kirppis on nyt suljettu, mutta kesän 2013 toimintaa suunnitellaan jo innokkaana. Suuri kiitos myös kaikille niille, jotka osallistuivat maanantaisiin raivaus-ja siivoustalkoisiin. Saatiin Talo siistiksi kerralla.

27.7.2012 Viimeaikaiset sateet ovat nostaneet Saimaan pintaa entisestään ja ympäristökeskuksen mukaan se nousee 5-15 cm elokuun loppuun mennessä. Normaalia korkeampana vedenpinta pysyttelee vuodenvaiteeseen asti. Vuoksen vesistön alueella alkuvuosi on ollut sateisin 50 vuoteen. 26.7 juoksutusta lisättiin 900 kuutioon sekunnissa, jotta korkeustasoa 76,60 ei ylitettäisi.

Thaimaalaisten mustikanpoimijoiden ilmaantuminen Hurissalonkin metsiin on herättänyt kiivasta keskustelua jokamiehenoikeudesta ja sen rajaamista. Aikanaan maajaon yhteydessä annettin oikeus maattomille ja vähävaraisille kansalaisille kerätä metsistä marjoja ja sieniä ja myydä niitä. Sen tarkoituksena oli siten lähinnä yksityisen ihmisen toimeentulon parantamisen mahdollisuus.

12.7.2012 Saimaan pinta on tällähetkellä n. 45 cm pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella. Juoksutusta on lisätty ja vedenpinta laskee sentin verran kymmenessä vuorokaudessa, eli ei kovin nopeasti. Säätiedotuksen lupaamat sateet ei kyllä tilannetta paranna. Mustikat alkaa jo kypsyä metsissä. Näillä seuduin sato näyttäisi olevan kohtalaisen hyvä ja marjat isoja.

4.7.2012 Mansikan pääsato kypsyy seuraavan kahdenviikon sisällä. Uutistietojen mukaan laatu ja maku on hyvää, jos vain säät pysyy tällaisina. Aurinkoisina ja lämpiminä.

26.6.2012 Juhannus sujui näilläseuduin ilmeisen rauhallisesti. Ihmeempiä uutisia ei ole kuulunut. Mansikat alkaa kypsyä, mutta makoisimmat marjat saadaan vasta heinäkuussa. Toivotaan vaan sateiden vähenemistä (tai loppumista). Niin, sateiden vuoksi Saimaan pintakin jatkaa vaan nousuaan. Taitaa olla kohta huipussaan, jokatapauksessa reilusti yli keskikorkeuden. Vedenkorkeus nousee vielä heinäkuun puolivälliin saakka ja on silloin 35-50 cm normaalia korkeammalla.

20.6.2012 Kirppis on kesäkuun loppuun suljettu suru-uutisen vuoksi. Avataan jälleen heinäkuun alussa.

12.6.2012 Lauantainen kesänavaustapahtuma Hurissalo-Talolla sujui leppoisissa merkeissä. Paikalla oli arviolta 100-120 ihmistä nauttimassa Marttojen limpuista, letuista ja kahvista. Puheet oli sopivanmittaisia ja laulut kivaa kuunneltavaa. Arpajaispalkintoja oli saatu mukavasti. Kiitos siitä kaikille lahjoittajille. Kiitos myös kaikille tapahtumassa mukana olleille ja järjestelyihin osallistuneille.

7.6.2012 Ruisrääkän sulostuttava ääni on kuulunut muutamia päiviä. Siitä voi päätellä kesän lopullisesti alkaneen.

4.6.2012 Tänään on ollut kotisivuillamme taatusti vilkkain kävijämäärä yli 1400. Oisko ollu taas sama "virus" kuin maaliskuussa. Se ei ole niin kivaa...

3.6.2012 Eilispäivänä on sivuillamme ollut ahkerasti kävijöitä - yli 180! Sivulatauksia 400. Kiva. Lauantain lehdessä oli maininta, että terminen kesä on viikon normaalia etuajassa. Toisin sanoen vuorokauden keskilämpötila on ollut pysyvästi kymmenen asteen yläpuolella. Toukokuussa vettä taas tuli normaalia enemmän..

31.5.2012 Saimaan vedenkorkeus jatkaa nousuaan. Ympäristökeskuksen tiedon mukaan nousua on odotettavissa vielä 10-35 cm kesäkuun loppuun mennessä, ollen silloin 30-50 cm keskitason yläpuolella.

24.5.2012 Lehtitietojen mukaan kevättyöt pelloilla on hyvässä vauhdissa. Maa on kosteaa, joten viljat saa hyvän kasvuvauhdin. Heinäkin näyttää kasvavan melkein kohisten. Ainaki ruohonleikkuri on jo tullut käynnistettyä..

20.5.2012 Venetarinat jatkuu..meidän hyvin satunnaisessa käytössä ollut vene on kadonnut telakaltaan Valkjärven rannalta. Uskoni on, että joku on vain lainannut sitä. Jos se kuitenkin on joutunut varastetuksi, niin sanonpa vaan, että pitäkää ihmiset huolta tavaroistanne. Kaikki kelpaa, jopa likainen ja rikkinäinen tapiton soutuvene. "Hämmästyksein ol valtasa".

17.5.2012 Punainen puolillaan vettä oleva vene on ajautunut rantaan Saunaniemen suunnalla. Paikan ja lisätiedot kertoo Erkki Valtonen puh.040 5335 855. Vene ja omistaja kohtasivat myöhemmin samana päivänä.

15.5.2012 Siivoustalkoot Hurissalo-Talolla oli eilen maanantaina ja paikalle tuli reilu toistakymmentä aktiivista kyläläistä. SUURKIITOS kaikille. Ympäristö siistiytyi kummasti noiden parintunnin aikana. Mutta vieläkin tekemistä riittää.. Erityiskiitos traktorinmiehelle Olavi Parkkiselle. Haravointiroskat hoitui pihalta suitsait. Makoisat talkookahvitkin nautittiin.

9.5.2012 Eilisen Länsi-Savon artikkelin mukaan Metsäsairilan aluejätepisteiden (mm.Hurissalon) lasinkeräysastiaan kelpaa toistaiseksi lasin lisäksi myös posliini, hehkulamput ja jopa lasivuoat, koska jäteasema käyttää lasimurskan uusien jätekenttien pohjaksi. Sen sijaan muistutetaan jälleen, että huonekaluja, rakennusjätteitä, sähkölaitteita tai muita ongelmajätteitä EI saa jättää aluekeräyspisteisiin!! Kiellettyjen jätteiden toimittajat ilmoitetaan Metsäsairilaan, joka laskuttaa kuljetuksesta aiheutuneet kustannukset suoraan jätteiden toimittajalta. Tämä tieto tuli eilen suoraan jäteasemalta. Siispä pidämmehän oman jätepisteemme siistinä asiattomista jätteistä. Niin on paljon nätimpääkin.

3.5.2012 Norppalaskennassa on löytynyt 58 (55/2011) kuuttia, joista kaksi (kolme/2011) oli kuollut.

28.4.2012 Tuosta sudesta ja sen käyttäytymisestä sen verran, että se voi liikkua kymmenen/kymmeniä kilometrejä päivässä. Motiivina sillä on ruuan haku.

26.4.2012 Aamun länkkäri ketoo, että norppavauvoja eli kuutteja on pesälaskennoissa löytynyt jo yli 50. Viime vuonna syntyneitä oli 57.

22.4.2012 Jänniemen suunnalla on nähty useamman kerran susi. Se on käynyt pihapiireissä "katsastamassa" talossa mahdollisesti olevaa syötävää, esim. koiria ja kissoja. Samalta suunnalta kateissa olleet koiranpojat eivät olleet joutuneet suden suuhun, vaan ne olivat jolkotelleet jäitä pitkin Rokansalon puolelle. Sieltä ne oli toimitettu rankkurille Juvalle, josta omistaja kävi ne lunastamassa. Muistetaan pitää koirilla pantaa, jossa on omistajan yhteystiedot. Jk: Näin tänään (Miettulanmäessä) kaksi kurkea ja kotona sitruuna- ja nokkosperhosia. Soukalahen mäessä oli yksi leskenlehti avoinna. Sammakonkutuja ei vielä näy. Joutsenille on koittanu paremmat ajat, sillä ne "soutelivat" ylväinä Matkuslammen laskuojan sulassa veessä sorsien kanssa.

20.4.2012 Anttolassa on nähty kaksi västäräkkiä eilen. Sitruunaperhosen näin viikko sitten.

18.4.2012 Norppalaskenta on aloitettu Saimaalla. Laskennassa on mukana satakunta vapaaehtoista ja kymmeniä Metsähallituksen työntekijöitä. Laskijat liikkuvat pääosin moottorikelkoilla ja suksilla. Kuukauden vanhoille kuuteille häiriö ei ole kohtaloksi, vaan ne voivat siirtyä emon kanssa varapesälle. Tutkijan mukaan olot tänäkin talvena ovat olleet kohtuuliset, vaikka jäät tulivatkin myöhään. Onneksi lunta tuli kinokseksi asti, jossa norppaemon ja kuutin on ollut turvallista ja lämmintä kölliä. Ps. Saimaannorpan talvikanta oli 289 norppaa vuonna 2011. Ja vielä, Saimaan verkkokalastuskielto alkoi viime sunnuntaina.

17.4.2012 Mattokutomon Kipa kertoi (lauantaina) nähneensä västäräkkejä jo useamman kerran. Omakohtainen epävarma havainto on sunnuntailta.

16.4.2012 Länkkärin mukaan puolet suomen kanadanmajavista asuu Etelä-Savon alueella. Viis vuotta sitten eräs veijari alkoi tehä pesäpatoa Saimaan kanavan sululle!

11.4.2012 "Mis miun muikut on"-mirri vahvisti kesän olevan lähellä! Kissi oli omilla teillään vuorokauden. Herätti yöllä istahtamalla tyynyni viereen ja ilmotti olevansa NÄLKÄNEN.

6.4.2012 Ruuhkaa Lapinjärven jäällä! Oltiin eilen naapurin emännän kanssa kävelemässä tässä meitin lähellä Lapinjärvellä. Ihmistä oli kuin pipoa (siis nähtiin viisi eri "ryhmää"): luistelemassa, pilkillä, tulossa pilkille, mäenlaskussa ja me koiran kans kävelemässä. Koiriakin nähtiin kaksi! Normaalisti saa olla ihan kenenkään "häiritsemättä". Ihmiset on lomilla.

3.4.2012 Länsi-Savo kertoo, että meitin kunnanjohtaja käy paikallisessa kapakassa JOKA PERTANTAI! Paikalla Hilden on viimeistään klo 19, sillä hän vetää siellä pubitietovisaa. Että tällainen addiktio nuorella kuntakeulankuljettajalla. Millonhan nuorisopappimme lähtee tapaamaan kuntalaisia samalla tavoin... Ps. Kiitos Hildenille käynnistä Hurissalossa. Erään iltakahville osallistuneen sanoin: "Meiltä voi sitten kysyä neuvoa, kun tulee ongelmia...".

30.3.2012 Kevään sykähdyttävin kokemus oli eilen, kun kaksi joutsenta lensi yli ja toitotti mennessään. Minulle tämä on tämän kevään ensimmäinen joutsen-havainto.

29.3.2012 Yle Etelä-Savo kertoi tänä aamuna, että Saimaan kanava avataan aiemmin kuin muina vuosina. Murtaja on Savonlinnan korkeudella jo 9.4. ja menossa ylöspäin.

20.2.2012 Puumalan uusi kunnanjohtaja Matias Hilden tulee hurissalolaisten vieraaksi 29.3. Ennen illan kokousta Hildeniä kierrätetään ympäri Hurissaloa. Kyläyhdistys järjestää hänelle mm. yritysvierailuja päivän aikana. Suunnitelmissa on kulkea ns. postireitti, joka on n. 90 km. Tervetuloa Hurissalo-Talolle klo 18 sekä vakinaiset että loma-asukkaat!

18.3.2012 Hurissalolainen Antti Piskonen on ainoana Puumalasta valittu Osuuskauppa Suur-Savo edustajistoon.

17.3.2012 Nettisivuillamme on tainnut käydä jonkinlainen "virus", sillä eilisen aikana on laskurin mukaan ollut käyntejä n. 1400. Ennätys tätä ennen oli reilut 150 käyntiä päivässä. Karkeasti laskien jokaisen loma-asukastalouden olisi pitänyt kirjautua sivuille kahdesti eilisen päivän aikana...

8.3.2012 Sale Hurissalo on avoinna 1.-30.4. perjantaisin klo 8-21.

3.3.2012 Saimaan jäät saa kyytiä ja vauhdilla.

2.3.2012 Kahdeksan päivää sitten lähti koira Ihalaisenkylältä omille teilleen, todennäköisesti peuran perään. Isäntä ja emäntä vietti jo hautajaisia, mutta toisin kävi. Puumalan kirkolta tuli soitto eräältä loma-asukkaalta, että täällä olis koira noudettavissa. Ymmärrettävästi habitus oli kovasti laiha ja muutenkin kurja, mutta muuten ok, olihan matkaa 30 km!! Tälläset jutut saa uskomaan ihmeisiin ja ihmisiin. Ps. Koiran pannassa oli isännän puhelinnumero. (7.3. Koira voi jo hyvin.)

26.2.2012 Jäällä liikkuminen on edelleen riskialtista! Älä mene ainakaan autolla tai moottorikelkalla jäälle, minkä kantavuutta et ole tarkastanut KOKO MATKALTA.

22.2.2012 Sivutiet alkavat pehmetä. Mäkilähtö vastapäivään piti ottaa vauhdin kanssa.

21.2.2012 Norppanaaras synnyttää helmikuun lopulla lumipesänsä suojiin yhden villakarvaisen poikasen eli kuutin. (Onneksi nyt on satanut lunta ja tuiskunnut, että on kinokset mihin pesiä.) Aikuinen saimaannorppa on hyvin kotipaikkauskollinen. Se pyrkii pesimään samalla rannalla vuodesta toiseen. Norpat ovat hyvin herkkiä häiriöille pesimäaikanaan helmi-maaliskuussa. Häiriö voi heikentää kuutin selviytymismahdollisuuksia tai jopa aiheuttaa kuutin menehtymisen.

Saimaan säännöstelystä aiheutuneet veden korkeuden muutokset ovat tuhonneet norpan pesiä ja lisänneet poikaskuolleisuutta. Lisääntyvä kesäloma-asutus on vähentänyt sopivien pesäpaikkojen määrää. Erityisesti moottorikelkkailua tulisi rannoilla sekä pienten saarten ja luotojen läheisyydessä välttää. Lisätietoja: www.wwf.fi/saimaannorppa

18.2.2012 Osuuskauppa Suur-Savon edustajiston vaalit 1.-14.3.2012. Äänestys tapahtuu postiäänestyksenä.

18.2.2012 Itella on ulkoistanut Hurissalon alueen postinkannon. Uudet yrittäjät (jakajat) ovat Harri Kurvinen 0500 756 825 ja Riikka Kurvinen 050 366 2101.

11.2.2012 Sanomalehti Länsi-Savon mukaan Saimaassa on uitettu tähän mennessä ainakin kolme traktoria ja useita moottorikelkkoja ja mönkkäreitä. Jäät ovat edelleen heikkoja!

11.2.2012 Sale Hurissalo myy myös pilkkitoukkia.

11.2.202 Puumala-lehti 9.2: Niinisaari mukaan dokumenttisarjaan
"Niinisaaren elämää tullaan kuvaamaan Ylen tilaamaan Veden saartamat-dokumenttisarjaan. Kuusiosaisen dokumentin kuvaukset käynnistyvät helmikuun lopulla. Saaristolaisuuden kuva on Suomessa se, että talvisin siellä asuu vähemmän ihmisiä kuin koskaan ennen ja kesällä enemmän kuin koskaan ennen." Tämä sama ilmiö koskee tietysti myös Hurissalon saarta. Dokumentin esitysajankohtaa ei jutussa kerrottu.

3.2.2012 Länsi-Savo: Paukkupakkaset ovat vahvistaneet jäitä vain muutamalla sentillä, sillä kohvan ja teräsjään välissä on eristävä vesikerros. Kaiken kruunaa 10 cm lumi. Teräsjäätä on n. 10 cm. Nämä ovat keskimääräisiä arvoja eli jossain jäätä voi olla enemmänkin ja toisaalla vähemmän. Anttolan kirkonkylästä on ollut perinteinen jäätie saaristoon, mutta ainakaan vielä sitä ei ole alettu tehdä. Jotkut paikalliset ovat kulkeneet moottorikelkalla, mutta autolla ei sinne ole asiaa. Jäillä liikkuminen on edelleen riskialtista!

2.2.2012 Saksalainen lomanviettäjä oli ajautunut Jänniementiellä "metsähallituksen puolelle". Yksinäisen autoilijan pelasti ojasta Tarja ja Tapsa vetämällä auton takaisin tielle. Kiitollinen autoilija totesi, että kyllä täällä on kaunista!

28.1.2012 Hirvi oli pudonnut jäihin tänä aamuna Matalalahden suunnalla Lammassaaren ja Korkiasaaren välissä. Aamuverkoilla käynyt isäntä kuuli hirven kamppailevan päästäkeen pois avannosta siinä kuitenkaan itse onnistumatta. Paikalle hälytettiin pelastuslaitoksen yksiköitä ja lisäavuksi paikallisia isäntiä. Yhteistyöllä jättiläinen saatiin rantaan, josta se toivuttuaan hävisi metsän suojiin.

28.1.2012 Kiireisin päivä näillä nettisivuilla on ollut 20.1, jolloin sivulla käytiin 167 kertaa. Olisipa mielenkiintoista tietää, mikä vetää...????? Kertokaa se meille!

25.1.2012 Puumalan kunta jatkaa itsenäisenä. Valtuusto päätti asiasta maanantaina 23.1.

23.1.2012 Anttolan puolella, Hauhalassa, on ammuttu eilen ilves.

22.1.2012 Saimaan kanava menee kiinni vasta 29.1. Viime vuonna se suljettiin jo 9.1.

15.1.2012 Kyllölänsaaren suunnalla on ammuttu ilves viime viikolla.

12.1.2012 Puumala-lehti: Saimaan pinta on nousussa. Suomen Ympäristökeskuksen mukaan Saimaan pinta on nyt noin 20 senttiä tammikuun keskitason alapuolella. Ennusteen mukaan vedenpinta nousee 10-15 senttiä tammikuun loppuun mennessä. Mikäli talvi jatkuu leutona ja sateisena, vedenkorkeus jatkaa helmikuussa nousua, muutoin nousu tasaantuu helmi-maaliskuun aikana. Saimaan jäät ovat erittäin heikkoja, jopa 15-30 senttiä normaalia ohuemmat.

8.1.2012 Hurissalon alueella on liikkunut mökkivarkaita. Kontiolammentiellä on käyty luvattomasti ainakin kahdessa mökissä. "Vierailut" ovat tapahtuneet 3.-5.1.2012 välisenä aikana.